Λήγει σήμερα η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013, καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 – 2012.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το συνολικό ποσό του ΦΕΦΠ 13 έως σήμερα δικαιούνται της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται.

Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 30/8, ωστόσο είχε δοθεί παράταση έως σήμερα, δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να προχωρήσει τελικά στην παράταση για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων, αποδεχόμενο, στη σχετική ανακοίνωση, ότι \”η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων\”.

Ενώ, σε πλειάδα περιπτώσεων δεν είχαν φτάσει ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα και οι υπόχρεοι έπρεπε να τα αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι είχε ενημερώσει με e-mails τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής των φόρων έως τις 30/8/2013, να εκτυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό σημείωμα και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά αναγράφουν τους κωδικούς \”Ταυτότητας Οφειλής\”, με τους οποίους μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών. Το πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το ίδιο το κράτος, που ενώ έσπευσε να εκκαθαρίσει εκατομμύρια δηλώσεις και να επιζητεί στις ίδιες προθεσμίες και την πληρωμή των φόρων ακινήτων, δεν κατάφερε να αποστείλει εγκαίρως ταχυδρομικά τα ειδοποιητήρια.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook