Δεκάδες περιπτώσεις επαύλεων σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Πάτμος, η Ρόδος και η Κεφαλονιά, των οποίων οι ιδιοκτήτες κρύβουν από την εφορία τα υψηλά μισθώματα έναντι των οποίων τις διαθέτουν σε τουρίστες έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ.

Πρόσφατα, η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη, κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο είναι έντονο στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο, με πολλές κατοικίες οι οποίες αγοράζονται από ξένους και στη συνέχεια νοικιάζονται με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες».

Η βουλευτής επικαλείται «καταγγελίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και επισημάνσεις της ΤτΕ, σύμφωνα με τις οποίες τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισ. ευρώ».

Σε απάντηση της ερώτησης της βουλευτού, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αναφέρει ότι, σε 181 ελέγχους που διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σχετικά με τις εκμισθώσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων, διαπιστώθηκαν 160 παραβάτες και τα σχετικά στοιχεία ή εκθέσεις ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, απεστάλησαν στις ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν σε βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί και Εισαγγελική Παραγγελία για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ των όσων καταγγέλλονται για την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Έθνος, από τον Ιούνιο του 2012 έχουν εντοπιστεί 500 τέτοιες περιπτώσεις σε σύνολο 3.000 ελέγχων.

Οι πολυτελείς βίλες ενοικιάζονται έναντι έως και 10.000 ευρώ την ημέρα -ποσά που δεν δηλώνονται στην εφορία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες δεν ενοικιάζουν μόνο τις βίλες, αλλά προσφέρουν και τις υπηρεσίες του προσωπικού στις επαύλεις, το οποίο δεν δηλώνεται κάπου, πληρώνεται με «μαύρο» χρήμα και είναι χωρίς ασφάλιση.

in.gr