Με τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Ιεράπετρας αλλά με διαιρεμένο πλέον το μέτωπο των κοινωνικών φορέων αναμένεται να συνεχιστεί μετά το Πάσχα το «σίριαλ» του Καλλικράτης στην Υγεία σε ό,τι αφορά το Νομό Λασιθίου.

Το τελευταίο επεισόδιο διαδραματίστηκε τη Μ. Τετάρτη με τον μελετητή του Υπουργείου Υγείας να βρίσκεται καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή στην Αθήνα και να δηλώνει πως υπάρχει αποδοχή της πρότασής του από την πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής.

Η δήλωση άναψε φωτιές…
Η απάντηση των κατοίκων ήταν άμεση και τηνεπόμενη κιόλας μέρα (Μ. Πέμπτη) άφησαν το βάψιμο των αβγών και συγκεντρώθηκαν για ακόμα μία φορά μπροστά στο νοσοκομείο τους.

Η δήλωση Λιαρόπουλου έγινε μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας στο οποίο εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου νοσοκομείου στο κέντρο του Νομού χωρίς όμως να ζητείται η διοικητική αυτοτέλεια του υπάρχοντος νοσοκομείου μέχρι να κατασκευαστεί το καινούριο.

Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που έχει χωρίσει στα δύο τους τοπικούς φορείς στην πόλη με τον δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να μη θεωρεί απαραίτητο να επιμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά με την πλειοψηφία των κατοίκων και του προσωπικού του νοσοκομείου να το θεωρούν ως «αιτία πολέμου».

«Θέλουν να το κλείσουν»
Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας και Μακρύ Γυαλού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, «δεν είναι καθόλου σίγουρο πότε θα κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο. Μέχρι τότε η υπάρχουσα μονάδα πρέπει να λειτουργεί για το καλό των κατοίκων. Μια ενιαία διοίκηση με τα άλλα νοσοκομεία του νομού, όπως προβλέπει ο κ. Λιαρόπουλος θα σημάνει τη σταδιακή κατάργηση κλινικών και τη μεταφορά γιατρών. Εν τέλει θα σημάνει το κλείσιμο του νοσοκομείου πολύ πριν υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατασκευή ενός καινούριου».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μιχάλης Μαχαιράς και Μαρία Κοτσιφάκη τονίζουν στο Flashnews.gr πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την υποβάθμιση του νοσοκομείου και ζητούν από τον δήμαρχο να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή ώστε να μη δίνεται η εικόνα ότι η τοπική κοινωνία συμφωνεί με τη μελέτη Λιαρόπουλου, γεγονός που ήδη χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον μελετητή στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Πήρατε γραμμή…»
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, όπου ο δήμαρχος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι παρά την αρχική του συμμετοχή στην επιτροπή κοινωνικών φορέων κατόπιν πήρε «γραμμή’ από το ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τη μελέτη Λιαρόπουλου.

Τι απαντά ο δήμαρχος
Από την άλλη πλευρά, με δήλωσή του στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης τονίζει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης και όλου του Νομού Λασιθίου, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός σύγχρονου νέου νοσοκομείου.

Ειδικότερα για το θέμα της διοικητικής αυτοτέλειας ο κ. Αναστασάκης σημειώνει πως δεν είναι ζήτημα ουσίας ξεκαθαρίζοντας όμως πως «αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Δήμο Ιεράπετρας η συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου της πόλης μέχρι να φτιαχτεί το καινούριο. Δε θα επιτρέψουμε ούτε τη μετακίνηση γιατρών ούτε το κλείσιμο κλινικών από την ενιαία διοίκηση».

Ο δήμαρχος τονίζει επίσης, πως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η εναιαία διοίκηση αφορά μόνο ζητήματα καλύτερης λειτουργία του νοσοκομείου, όπως κοινή τεχνική υπηρεσία με τα υπόλοιπα του νομού, κοινό σύστημα προμηθειών και δαπανών κτλ.

Ραντεβού μετά το Πάσχα
Πάντως οι ισχυρισμοί του δημάρχου και του μελετητή Λιαρόπουλου δε φαίνεται να πείθουν τους κατοίκους της πόλης. Η πρώτη αντίδραση στον ισχυρισμό Λιαρόπουλου ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ήρθε αμέσα; Σε ένα μόλις 24ωρο αφού ακόμα και τη Μεγάλη Πέμπτη οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, έστω και με περιορισμένη, (λόγω των εορτάσιμων ημερών) συμμετοχή.

Το επόμενο ραντεβού έχει κλειστεί για τις μέρες αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, ο πότε οι Γεραπετρίτες θα κληθούν σε λαϊκή συνέλευση για να αποφασίσουν τη μορφή των επόμενων κινητοποιήσεων οι οποίες αναμένεται να είναι στα πρότυπα της προ διμήνου μηχανοκίνητης πορείας που κατέληξε σε κατάληψη του κτιρίου της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook