Κατά τη διάρκεια της 32ης Συνάντησης και του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο Cilento and Vallo di Diano της νότιας Ιταλίας, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη έλαβε την πράσινη κάρτα και θα συνεχίσει για άλλα τέσσερα χρόνια την παραμονή του στα Δίκτυα των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Τα γεωπάρκα αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια για τα αποτελέσματα των εργασιών και προσπαθειών τους στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την εκπαίδευση κατοίκων και επισκεπτών και την προώθηση και στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Στα τέλη του περασμένου Ιούλη ομάδα δύο αξιολογητών από την Ιταλία και την Τσεχία επισκέφτηκε για τρείς ημέρες των Ψηλορείτη για επιτόπια παρατήρηση και σύνταξη αναφορά προόδου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Cilento τα μέλη του δικτύου έκριναν ομόφωνα, απολύτως θετικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έδωσαν στον Ψηλορείτη την πράσινη κάρτα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το σχετικό βραβείο παρέλαβε για το Γεωπάρκο ο επιστημονικός του υπεύθυνος Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, κατά τη διάρκεια μιας όμορφης εκδήλωσης που έλαβε χώρο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής αποικίας Elea-Velia της πόλης Ascea. Κατά την ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε ή ένταξη στο δίκτυο τεσσάρων ακόμα περιοχών από την Σλοβενία,, την Ολλανδία, την Τουρκία και την Ιταλία. Έτσι, σήμερα το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αριθμεί 58 μέλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook