Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας κατά πλήθους που παρευρίσκονταν στις κηδείες θυμάτων της άγριας καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων της Παρασκευής στη χώρα.

Οι κηδείες των θυμάτων μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με χιλιάδες Σύρους να φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Αυτόπτες μάρτυρες και μέλη οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς στην επαρχία Μπαρζάχ και άλλους τρεις κοντά στην πόλη Ιζράα, στη νότια Συρία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν επίσης πυρ κατά του πλήθους σε κηδεία στο προάστιο Δούμα της Δαμασκού τραυματίζοντας τρία άτομα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά αναφέρθηκαν και σε δύο άλλες περιπτώσεις, εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, απαιτώντας την αποφυλάκιση διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Παρασκευή ήταν μακράν η πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 120 άτομα, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 300 από την έναρξη των ταραχών, στις 18 Μαρτίου.

Δύο Σύροι βουλευτές, ο Νάσερ Χαρίρι και ο Χαλίλ Ριφάι, δήλωσαν ότι παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Πρόκειται για τις πρώτες παραιτήσεις βουλευτές επί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς τα μέλη του Κοινοβουλίου ουσιαστικά είναι διορισμένα.

Πρωτοφανής είναι επίσης η παραίτηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία, του (επίσης διορισμένου) μουφτή της Ντεράα, της επαρχίας όπου ξεκίνησαν οι ταραχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε από τη Συρία να σταματήσει την αιματηρή καταστολή «τώρα», ενώ κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζητά τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ καταδίκασε «την τυφλή και βίαιη καταστολή». «Αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τόνισε ο Ζιπέ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook