Στα εκλογικά τμήματα προσέρχονται σήμερα, Σάββατο οι Αυστραλοί για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η συντηρητική αντιπολίτευση του Τόνι Άμποτ, αφήνοντας πίσω τον εργατικό πρωθυπουργό Κέβιν Ρούντ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα The Australian, η αντιπολιτευόμενη συντηρητική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 54% των προτιμήσεων, έναντι 46% των Εργατικών, ενώ με τα ποσοστά των ευρημάτων συμφωνεί και η έτερη έρευνα της Sydney Morning Heralad.

Η αντιπολίτευση μπορεία να εξασφαλίσει 90 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής, τερματίζοντας την εξαετή κυριαρχία των Εργατικών, των οποίων οι δύο (τριετείς) θητείες σημαδεύτηκαν από εσωκομματικούς ανταγωνισμούς που κούρασαν τους Αυστραλούς.

Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κέβιν Ρουντ υπήρξε πρωθυπουργός στο διάστημα 2007-2010, οπότε το κόμμα τον αντικατέστησε με συνοπτικές διαδικασίες για να αναδείξει στη θέση του τη Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία και πάλι αντικαταστάθηκε από τον Κέβιν Ρουντ.

Όσο για τον Τόνι Άμποτ κατόρθωσε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του. Μπορεί επίσης να επαίρεται ότι χαίρει της σθεναρής υποστήριξης του εκδοτικού ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος δεσπόζει στην Αυστραλία.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις, ο 55χρονος Ρουντ εξέφρασε την Παρασκευή την αισιοδοξία του: «Πιστεύω ότι πράξαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Έχω εμπιστοσύνη στην κόσμο, διότι είναι ικανός να εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο για τον τόπο, την κοινότητα και την οικογένειά τους» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network.

Ο επίσης 55χρονος Άμποτ απέφυγε τις πρόωρες θριαμβολογίες: «Αυτές τις εκλογές μπορεί κάλλιστα να τις κερδίσει, είτε η μία πλευρά, είτε η άλλη», διότι «υπάρχει πολύς κόσμος που προσανατολίζεται να ψηφίσει τα μειονοτικά κόμματα», δήλωσε την ώρα που προσερχόταν στην κάλπη για να ψηφίσει, στο Φρεσγουότερ, κοντά στο Σίδνεϊ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook