Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια κατάφεραν να αντιγράψουν τη φύση και να μετατρέψουν το άζωτο σε αμμωνία, σημαντικό επίτευγμα που εκτιμάται ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον κύκλο του αζώτου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, θα μπορούσε μια μέρα να δώσει νέες εναλλακτικές στις ακριβές βιομηχανικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν υψηλές θερμοκρασίες και πίεση για την παραγωγή γεωργικών λιπασμάτων με βάση την αμμωνία.

Η μετατροπή του αζώτου σε αμμωνία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χημικούς μετασχηματισμούς.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες ψάχνουν για μικρές χημικές ενώσεις που περιέχουν μέταλλα και οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν την μεταβολή του αζώτου σε αμμωνία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ. Jonas Peters, επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό χημικών δεσμών, πλούσιων σε σίδηρο, οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό ενζύμων που θεωρούνται σημαντικά για τη διαδικασία της μεταβολής.

Στη συνέχεια ανέπτυξαν μια χημική ένωση με βάση τον σίδηρο, η οποία σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δεσμεύσει το άζωτο και να το μετατρέψει με επιτυχία σε αμμωνία.

«Είχαμε πολλά κομμάτια του παζλ, όχι όμως ένα σύστημα που να μπορεί να τα ενώσει για να γίνει η μετατροπή του αζώτου σε αμμωνία», δήλωσε ο Δρ. Peters.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαδικασία μετατροπής που ανακάλυψαν δεν έχει μεγάλη διάρκεια ούτε πρόκειται να καλύψει τη ζήτηση για γεωργικά λιπάσματα, ωστόσο αποτελεί έναν σημαντικό μηχανισμό που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βελτιωθεί.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook