Σημαντικά μικρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη είναι τελικά η ύφεση το β’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 3,8%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 4,6%. Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προήλθε από νεότερα στοιχεία για τις επιδόσεις στον τουρισμό αλλά και από τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι η ύφεση περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,8%, ενώ το α’ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 5,6%.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα νέα αυτά στοιχεία συνιστούν ένα σημαντικό πρόκριμα για τον επαναϋπολογισμό του ΑΕΠ που θα γίνει σε λίγες μέρες από κοινού με την τρόικα και εκτιμάται πλέον κοντά στο -4%.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς αποτελεί τη βάση μέτρησης του ελλείμματος και του χρέους.

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν τις \”αδυναμίες\” που ακόμη υπάρχουν στη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξηγούν τα ίδια στελέχη, καταγράφουν περιορισμό της ύφεσης στο 3,8%, αλλά τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν πτώση στην καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων 6,3% και στις επενδύσεις κατά 11%. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου επισημαίνουν ότι συρρικνώνεται λόγω της πτώσης στις εξαγωγές κατά 11,8% (λόγω της κρίσης) όταν η αύξηση των εξαγωγών προσφέρει στο ΑΕΠ μόνο 0,9%.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει:

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου1, κατά το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 3,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης κατά 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου 2013. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Ειδικότερα οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης του τουρισμού.

Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση (flash estimate).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

Μείωση κατά 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.

Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16,0%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονολογική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί σαν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετησίων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο 2013.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook