Με το κεντρικό σύνθημα «Discover Tomorrow» (Ανακαλύψτε το αύριο), η καμπάνια για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου κέρδισε τους «Αθανάτους».

Μετά από μία ψηφοφορία - θρίλερ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 23.00 (ώρα Ελλάδος) πως η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 θα είναι το Τόκιο.


Ο Ζαγκ Ρογκ δείχνει το όνομα της διοργανώτριας πόλης του 2020H Ιαπωνία φορά τα καλά της και προετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες αθλητές από όλον τον κόσμο. Πανηγυρισμοί και εκδηλώσεις χαράς δίνουν μία διαφορετική νότα στη μακρινή  μεγαλούπολη.

Η ιαπωνική αποστολή πανηγυρίζει 

Η ιαπωνική αποστολή κατά την παρουσίασή της στο Μπουένος Άιρες

Πανηγυρίζουν στην Ιαπωνία - Απογοήτευση στην Κωνσταντινούπολη

Όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει μόνο ένας νικητής, έτσι και τώρα, τα συναισθήματα είναι αντικρουόμενα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέδωσε το CNN Turk. Σε δύο τηλεοπτικά παράθυρα, από τη μια μεριά, ο συγκεντρωμένος κόσμος στην Κωνσταντινούπολη παραμένει βωβός και ανέκφραστος στο άκουσμα της είδησης, ενώ η αποστολή της Ιαπωνίας πανηγυρίζει με έκδηλη τη συγκίνηση.


Πανηγυρισμοί στην Ιαπωνία - Θλίψη στην Κωνσταντινούπολη

Μακέτες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από το τι θα δούμε «αύριο» στο Τόκιο:

Το χρονικό της επιλογής

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Μπουένος Άιρες, καθώς διεξάχθηκε η ψηφοφορία και η ανακοίνωση του ονόματος της πόλης που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τον απερχόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Τόκιο και Κωνσταντινούπολη ήταν οι δύο τελευταίοι διεκδικητές της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, καθώς μετά την πρώτη ψηφοφορία της 125ης Συνόδου της ΔΟΕ, η υποψηφιότητα της Μαδρίτης αποκλείσθηκε από τη συνέχεια του «χρίσματος».Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν τους «αθανάτους» ότι θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στο απίστευτο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας διοργάνωσης αλλά και στο αν θα καταφέρουν να παράσχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την τέλεσή τους.

«Το να επιλεγεί μια πόλη ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ήδη ένα χρυσό μετάλλιο», είπε ο Mike Lee, βετεράνος τριών Ολυμπιάδων. «Δεν μπορούν όλες οι χώρες να τους φιλοξενήσουν, δεν έχουν την οικονομική δύναμη να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη θεωρήθηκε ως μια από τις πιο δύσκολες ψηφοφορίες διότι μέχρι και λίγο πριν το τέλος καμία πόλη δεν φαινόταν να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Τα προγνωστικά άλλαζαν συνεχώς και οι ζυμώσεις ξεκινούν από τις 08.00 το πρωί έως τη 01.00 το βράδυ. Αλλά και για τον επόμενο πρόεδρο της ΔΟΕ.

To zougla.gr επικοινώνησε με το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά η οποία περιέγραψε με λεπτομέρειες όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού και τα συναισθήματα που επικρατούσαν λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η χώρα που θα αναλάβει να διοργανώσει τους αγώνες της Ολυμπιάδας του 2020.

zougla.gr