Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την εκλογική διαδικασία στον Ά και 
Β´ βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. 
Διαμορφώνουν ένα απόλυτα νέο τοπίο!
-Για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, με απλή αναλογική, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να περάσει στα χέρια των πολιτών και όχι των κομμάτων και των συνδυασμών ή και σε πολλές περιπτώσεις των καλοστημένων τοπικών μηχανισμών!
-Το ίδιο θα ισχύσει και για την εκλογή περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων.
-Οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.
-Οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ περιφερειάρχες θα κατεβάσουν πλήρη συνδυασμό, οι οποίοι συνδυασμοί θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες και το διαδίκτυο ενώ θα αναρτώνται και σε εμφανή σημεία του δήμου.
-Θα υπάρχουν δύο (2) ψηφοδέλτια στα οποία θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες και όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αντίστοιχα. 
-Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική, από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώσουν ποσοστό 42% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση διεξάγεται νέος εκλογικός γύρος την επόμενη Κυριακή.
-Ο νικητής της δεύτερης Κυριακή θα παίρνει ως μπόνους τις αδιάθετες έδρες από την πρώτη Κυριακή. Η διάταξη αυτή θα διασφαλίζει ότι ο εκλεγείς Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ωστόσο όμως ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει όποιον κρίνει ικανό για Δήμαρχο με σταυρό προτίμησης καθώς και τους καταλληλότερος συμβούλους ανεξαρτήτου συνδυασμού και βέβαια πολιτικής απόχρωσης.
Πρόκειται για πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών!!
-Καθορίζεται το 5% ως όριο για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο του επικεφαλής ενός δημοτικού συνδυασμού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών.
-Αλλάζει ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων λόγω απογραφής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίζεται με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής.
Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, μια πραγματική μεταρρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την από-κομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέξουν τους άξιους και τους ικανούς, σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν και από την άλλη ισχυροποιείται ο ρόλος του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβούλου εν συγκρίσει με το ισχύον καθεστώς που το βάρος και οι αρμοδιότητες κατέληγαν στο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη και σε μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών, τη Δημαρχιακή και Περιφερειακή επιτροπή αντίστοιχα.

Λευτέρης Αυγενάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook