Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη δυνατή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα της Συρίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με μπαράζ τηλεοπτικών συνεντεύξεων θα προσπαθήσει σήμερα να «πείσει» για την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το αυριανό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το αμερικανικό έθνος.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να προβληθούν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της συνέντευξης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Σύμφωνα με τον Τσάρλι Ρόουζ -τον δημοσιογράφο που πήρε την συνέντευξη- ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε πως δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και προειδοποίησε με αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίας των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα video – ντοκουμέντο, όπως υποστηρίζουν, από την επίθεση με χημικά στη Συρία στις 21 Αυγούστου που εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ προς τους αντικαθεστωτικούς. Οι σκληρές εικόνες παρουσιάστηκαν σε Αμερικανούς Γερουσιαστές – εν αναμονή και της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στραφούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξασφαλίσουν ένα ψήφισμα για τη Συρία, μετά την παράδοση της έκθεσης των επιθεωρητών του Οργανισμού. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση για το ζήτημα. Ο Τζον Κέρι αναμένεται να έχει σήμερα επαφές στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, που διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του, «εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά» δεν προβλέπει νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Τριήμερο «σφυροκόπημα» στη Συρία

Την ίδια ώρα, πάντως, δημοσίευμα των Los Angeles Times αναφέρει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ\’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση. Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει \”πολύ περισσότερους\” από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα των Los Angeles Times.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sontag που επικαλείται τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκαλύπτει ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ενδεχομένως να έκαναν χρήση χημικών όπλων στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό, χωρίς την προσωπική άδεια του προέδρου Μπασάρ αλ-\’Ασαντ.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook