Από στυγνός επιχειρηματίας αλτρουιστής και φιλάνθρωπος. Η ιστορία ενός 49χρονου Βραζιλιάνου, του οποίου η ζωή άλλαξε ολοκληρωτικά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο για κινηματογραφική ταινία, χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως «πρωτοφανής».

Μετά την περιπέτεια υγείας που πέρασε, ο 49χρονος μάνατζερ μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, δεν μπορεί να σταματήσει να χαρίζει τα χρήματά του και να αγοράζει φαγητό, γλυκά και αναψυκτικά σε παιδιά που συναντά στους δρόμους. Όπως ανέφερε η σύζυγός του στους γιατρούς, εξαιτίας αυτής της υπέρμετρης γενναιοδωρίας, η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο άνδρας, στον οποίο οι γιατροί αναφέρονται ως «Mr A», υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από υψηλή πίεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία στον εγκεφαλικό φλοιό, μία περιοχή που σχετίζεται με το υψηλότερο επίπεδο νόησης, αλλά και με το κέντρο λήψης αποφάσεων.

Όπως συμπέραναν οι ψυχίατροι στο Πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρέασε την συναισθηματική συμπεριφορά του 49χρονου, αλλά και την κρίση του. Ο επιχειρηματίας υποφέρει επίσης από κατάθλιψη, ένα από τα κλασικά συμπτώματα που προκαλούνται μετά από βλάβη στο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Λεονάρντο Φοντανέλα, μέλος της ομάδας των γιατρών που εξέτασε τον «Mr A», και δημοσίευσε την έκθεσή του στο «Neurocase», τον Αύγουστο, τα συμπτώματα της υπέρμετρης και επίμονης γενναιοδωρίας και οι αλλαγές στην προσωπικότητα του 49χρονου συναντώνται μετά από βλάβη του εμπρόσθιου λοβού.
Παρόλο που οι αλλαγές στην προσωπικότητα μετά από ανάλογα επεισόδια, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, η συγκεκριμένη περίπτωση του 49χρονου Βραζιλιάνου είναι μοναδική για τα ιατρικά δεδομένα, σημείωσε ο καθηγητής Λάρι Γκόλνσταιν, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, στην Καρολίνα.

Συνομιλώντας με τους γιατρούς, ο «Mr A» παραδέχτηκε πως έχει επίγνωση της αλλαγής στη συμπεριφορά του και πλέον, δεν επιθυμεί να εργάζεται γιατί «είδε από κοντά τον θάνατο και ήθελε να ζήσει τη ζωή του όσο πιο καλύτερα γίνεται».

Αυτό που έχει κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών, είναι να ανακαλύψουν το πώς το εγκεφαλικό επεισόδιο μετέτρεψε τον 49χρονο σε αλτρουιστή, ειδικά όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μετά από τέτοια περιστατικά, οι ασθενείς αποκτούν ψυχώσεις και αποκτούν προβλήματα προσαρμοστικότητας. Η έρευνα μπορεί επίσης να ρίξει φως στο ποιο τμήμα του εγκεφάλου επηρεάζει την λεπτή ισορροπία μεταξύ του αλτρουισμού και του εγωισμού.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook