Τις τελευταίες «πινελιές» στα σχέδια μετασχηματισμού και ανασυγκρότησής τους βάζουν τα τελευταία 24ωρα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενόψει της άφιξης τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα του αναπληρωτή διευθυντή της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCom) και αρμόδιου για τις κρατικές ενισχύσεις, Χερτ Γιαν Κόοπμαν.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει με τους τραπεζίτες το στέλεχος της Κομισιόν, θα βρεθούν τα επιχειρησιακά πλάνα (business plan) της ερχόμενης τριετίας, καθώς και τα σχέδια αναδιάρθρωσης (restructure plan), τα οποία καλύπτουν ένα μεγαλύτερο ορίζοντα που εκτείνεται χρονικά έως και το 2017.

Σε αυτά θα αποτυπωθεί η νέα φυσιογνωμία των εγχώριων τραπεζών, καθώς θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις κατευθυντήριες γραμμές του επιχειρούμενου μετασχηματισμού τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις κινήσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης (κλείσιμο / συγχώνευση καταστημάτων, περιορισμός αριθμού εργαζομένων κτλ.), μεγάλη σημασία για το μέλλον των ελληνικών ομίλων έχει η οριστικοποίηση του σχεδιασμού για τις θυγατρικές που θα βγουν «στο σφυρί» τα επόμενα χρόνια.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση από μη τραπεζικούς τομείς, καθώς και από ζημιογόνες αγορές. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, όπου σε ορισμένες χώρες καταγράφονται αρνητικά αποτελέσματα.

Η πίεση και το τίμημα

Το ζήτημα βέβαια, σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, είναι να το αν θα ασκηθεί πίεση για γρήγορες ρευστοποιήσεις ή θα δοθεί επαρκής χρόνος για μπορέσουν οι ελληνικοί όμιλοι να πιάσουν την καλύτερη δυνατή τιμή.

«Αν μας αναγκάσουν να πουλήσουμε στα επόμενα τρίμηνα το τίμημα σίγουρα δε θα είναι καλό» υπογραμμίζει ο ίδιος σχετικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί μία πίστωση χρόνου που να εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον έως το 2016.

Μετά τις επαφές με τον κ. Κόοπμαν, τα πλάνα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, προκειμένου να υποβληθούν προς έγκριση στην Κομισιόν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Από το σημείο αυτό και ύστερα, τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, που πλέον μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.

Στα μισά η Blackrock

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι της Blackrock, τα στελέχη της οποίας ολοκλήρωσαν την επισκόπηση των πολιτικών και των διαδικασιών πιστοδοτήσεων των τραπεζών και πλέον είναι έτοιμες να ασχοληθούν με το φλέγον θέμα των επισφαλειών.

Ο διεθνής οίκος που εργάστηκε πυρετωδώς καθ\’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να ετοιμάσει την αξιολόγηση του πλαισίου και των κανονισμών λειτουργίας των τραπεζών στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, αναμένεται να παραδώσει τα αποτελέσματα της μελέτης του έως και το τέλος Νοεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αυτήν θα καταγράφονται και οι εκτιμήσεις για την πορεία των «κόκκινων» δανείων τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την εγχώρια νομισματική αρχή για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών της ερχόμενης τριετίας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ασκήσεων αντοχής.

Θετικό είναι το γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί, ενώ υπάρχουν πλέον ενδείξεις για αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην πραγματική οικονομία μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν σε χρηματιστηριακά γραφεία και κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 5 δισ. ευρώ, αξιωματούχος μεγάλης τράπεζας υπογράμμιζε ότι είναι αδύνατο σε αυτή τη φάση, προτού καν η Blackrock ξεκινήσει τον έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων, να διατυπωθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook