«Φως» στα χαρακτηριστικά των καφέ νάνων, έρχεται να ρίξει νέα αστρονομική έρευνα.

Καφέ νάνοι, ονομάζονται τα «αποτυχημένα» άστρα, όπως τα αποκαλούν πολλοί. Παρόλο που είναι μεγαλύτεροι από πλανήτες, είναι μικροί για άστρα, με συνέπεια ποτέ να μην έχουν καταφέρει να «πυροδοτήσουν» τις αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό τους, ώστε να μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε τώρα, πως η θερμοκρασία τους μπορεί να μην είναι ψηλότερη από αυτή ενός… οικιακού φούρνου! Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία των πιο κρύων καφέ νάνων κυμαίνεται από 125 έως 175 βαθμών Κελσίου. Ενδεικτικά ας σημειωθεί, ότι ο Ήλιος αναπτύσσει θερμοκρασίες 5.730 βαθμούς στην επιφάνειά του.

Όσο για τη μάζα των καφέ νάνων, είναι από 5 έως 20 φορές μεγαλύτερη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Τα παραπάνω δεδομένα αποκάλυψαν ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τρεντ Ντιπουά του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ – Σμιθσόνιαν. Η νέα ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη μελέτη για το σχηματισμό και την εξέλιξη εξωγήινων κόσμων.

Οι πιο κρύοι καφέ νάνοι ανακαλύφθηκαν πριν δύο χρόνια με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA και μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθούν και άλλοι ακόμα πιο κρύοι, ίσως με χαμηλότερη θερμοκρασία και από το ανθρώπινο σώμα. Όμως τα ουράνια αυτά σώματα είναι τόσο αχνά, που, αν όντως υπάρχουν, θα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και μόνο μέσω υπέρυθρων τηλεσκοπίων.

Παρακάτω φαίνεται η τοποθεσία των καφέ νάνων που ανακαλύφθηκαν με το WISE…


newsbeast.gr