Με μια Χώρα χάρμα οφθαλμών που λάμπει ολόλευκη στο φως του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου, με γραφικά χωριά, ήσυχες παραλίες και ένα σιωπηλό αλλά ενεργό ηφαίστειο να επιβάλλεται στην ορεινή ενδοχώρα, η Νίσυρος εγγυάται κάτι παραπάνω από αξέχαστες διακοπές.

Η πρωινή κίνηση στο μικροσκοπικό λιμάνι της κοσμοπολίτικης Καρδάμαινας, ήταν αναμενόμενη.

Το πλοιάριο που εκτελεί το καθημερινό καλοκαιρινό δρομολόγιο από την Κω για την αντικρινή Νίσυρο είχε σχεδόν γεμίσει.

Αν ο καιρός είναι καλός, χωρίς μποφόρ, δεν θα καταλάβεις για πότε θα κυλήσουν αυτά τα 11 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τα δυο νησιά.

Νικιά, στην «Πόρτα», την κεντρική πλατεία του χωριού. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Νικιά, στην «Πόρτα», την κεντρική πλατεία του χωριού.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Μόλις ξεμακρύνεις λίγο από τις ακτές της Κω νάσου η Νίσυρος, ξεπροβάλλει στον ορίζοντα με τη στιβαρή ορεινή κορμοστασιά της.

Το μικρό φέρι αφού περάσει ξυστά από τη νησίδα Γυαλί -ένα νησί που κυριολεκτικά φθίνει από τη εντατική εξόρυξη της ελαφρόπετρας που κρύβεται στο υπέδαφός του- θα δέσει στο Μανδράκι, το λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου.

Φθάνοντας εδώ από τη γειτονική Κω ή την αντικρινή Ρόδο, θα νομίζεις πως ξεμπάρκαρες κυριολεκτικά σε άλλο χώρο και χρόνο.

Η προσωρινή αναστάτωση από την άφιξη του πλοίου γρήγορα τελειώνει και το Μανδράκι αναλαμβάνει με τον τρόπο που αυτό ξέρει, να σε μυήσει στη λιτή, νησιώτικη απλότητα και γρήγορα να σε αφομοιώσει.

Η τοπική αρχιτεκτονική, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά μπαλκόνια και τα δαιδαλώδη καλντερίμια παραπέμπουν στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση, πριν ακόμα αυτή αλωθεί από τον μαζικό τουρισμό, παρόλα αυτά στο Μανδράκι βρίσκεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ – μπαρ.

Στα παραδοσιακά σοκάκια του Εμπορειού. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Στα παραδοσιακά σοκάκια του Εμπορειού.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Η βόλτα στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία είναι μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των επισκεπτών. Το απομεσήμερο η πλατεία Ελευθερίας, η «Ηλικιωμένη» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το καλύτερο σημείο για ξεκούραση καθώς σκιάζεται από θεόρατους φίκους.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου, που βρίσκεται απέναντι από τον ναό της Ποταμίτισσας και στεγάζεται στην οικία Ειρήνης Πατρίκη.

Μανδράκι, πανοραμική άποψη του νησιώτικου παραδοσιακού οικισμού. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Μανδράκι, πανοραμική άποψη του νησιώτικου παραδοσιακού οικισμού.

Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η ζέστη υποφέρεται, θ' ανηφορίσεις για το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών με την όμορφη εκκλησία της Παναγιάς Σπηλιανής -κτίσμα του 1600- που σίγουρα είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της νησιώτικης πρωτεύουσας. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Δωδεκανήσου και τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Η ονομασία «Σπηλιανή» οφείλεται στο καθολικό του μοναστηριού που είναι κτισμένο σε κοίλωμα σπηλιάς όπου τον 15ο αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ενώ η πανοραμική θέα προς την πόλη και το ανοικτό πέλαγος μένει αξέχαστη.

Νότια από το Μανδράκι στην κορφή ηφαιστειακού λόφου διακρίνεται η ακρόπολη της αρχαίας πολιτείας στην τοποθεσία που είναι σήμερα γνωστή σαν Παλιόκαστρο. Πρόκειται για οχυρωματικά έργα της κλασικής περιόδου και η κατάσταση των τειχών θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά καλή αναλόγως της παλαιότητάς τους. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του από τους αρχαίους τεχνίτες, ήταν ογκόλιθοι από βασαλτικό ανδεσίτη (βάρους μέχρι 3,5 τόνων), ένα από τα πιο ανθεκτικά πετρώματα το οποίο αφθονούσε στην ηφαιστειακή γη της Νισύρου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απόλυτη εφαρμογή των λαξευμένων ογκόλιθων στην κύρια είσοδο της Ακρόπολης!

Η είσοδος του Παλιόκαστρου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Η είσοδος του Παλιόκαστρου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Λίγο ψηλότερα στις απότομες παρυφές του βουνού Προφήτης Ηλίας (υψ. 698), βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας - 4 χλμ. από Μανδράκι. Από εδώ περνά επίσης το μονοπάτι – δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορφή του βουνού, αλλά και στο μοναστήρι του Σταυρού.

Ο γύρος του νησιού

Η έκταση όλου του νησιού είναι 41 τ.χλμ. και οι κάτοικοί του μόλις που υπερβαίνουν τους 1.000. Οι περισσότεροι ζουν στο Μανδράκι και στους Πάλους. Ετσι, στην υπόλοιπη Νίσυρο η αίσθηση του «έρημου τόπου» είναι έντονη, ακόμη και το καλοκαίρι.

Παραλία Λια. Ολες οι ακρογιαλιές στη Νίσυρο είναι στρωμένες με σκουρόχρωμη άμμο. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Παραλία Λια. Ολες οι ακρογιαλιές στη Νίσυρο είναι στρωμένες με σκουρόχρωμη άμμο.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Δυτικά από το Μανδράκι ξεκινά ο παράκτιος ασφάλτινος δρόμος που διατρέχει όλη σχεδόν τη βόρεια ακτογραμμή και θα σας φέρει εύκολα στα περισσότερα παραθαλάσσια μέρη. Αλλοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι αφήνουν τα παράλια και ανηφορίζουν με άφθονες στροφές την ηφαιστειακή γη, που αν και τραχιά αποτελεί τον καμβά μιας κατάφυτης ενδοχώρας όπου πάνω του, σαν μικρές ζωγραφιές, σκορπίζονται μερικά από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του Αιγαίου.

Η πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι είναι τα Χοχλάκια με μαύρα, μεγάλα, ολοστρόγγυλα βότσαλα, που προσεγγίζεται από μονοπάτι.

Ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο που φεύγει ανατολικά θα περάσετε το μικρό λιμανάκι των Λουτρών και θα φτάσετε στο ψαροχώρι Πάλοι (5 χλμ.), το πιο τουριστικό σημείο του νησιού με καλές ψαροταβέρνες και μαρίνα.

Εμπορειός, στην κορυφή του λόφου διακρίνονται ερείπια κάστρου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Εμπορειός, στην κορυφή του λόφου διακρίνονται ερείπια κάστρου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Δεξιά από το λιμάνι υπάρχει μια μικρή παραλία με αρμυρίκια που προτιμούν συνήθως οι πιτσιρικάδες με τις οικογένειές τους.

Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει δυτικά, περνά από το εντυπωσιακό, αλλά εγκαταλειμμένο κτίριο Παντελίδη και καθώς κινείται παράλληλα με την ακτή προσφέροντας πρόσβαση σε αλλεπάλληλες παραλίες με βότσαλο και πέτρα, καταλήγει στην παραλία Λιές όπου υπάρχει ταβέρνα. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που θα σας φέρει στην απόμερη απλωτή ακρογιαλιά Παχιά Αμμος, την καλύτερη του νησιού.

Το Μανδράκι, όπως το βλέπουμε από το πλοίο. Στο ύψωμα του λόφου ξεχωρίζει η μονή της Παναγιάς Σπηλιανής. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Το Μανδράκι, όπως το βλέπουμε από το πλοίο. Στο ύψωμα του λόφου ξεχωρίζει η μονή της Παναγιάς Σπηλιανής.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Ερχόμενοι από Μανδράκι, λίγο πριν από τους Πάλους θα συναντήσετε τη «Λευκή Αμμο» ή Γιαλισκάρι. Το όνομά της προήλθε από την εξόρυξη ελαφρόπετρας που γινόταν εδώ και με τα χρόνια μεταμόρφωσε τη σκόνη της γνωστής ηφαιστειακής πέτρας σε λευκή. Οταν σταμάτησαν οι δραστηριότητες εξόρυξης η παραλία απέκτησε ξανά τη φυσική σκουρόχρωμη φυσιογνωμία της.

Στο νοτιότερο άκρο της Νισύρου, η ακτή «Αυλάκι», γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, προσφέρεται για βουτιές από τα βράχια και θεωρείται καλός ψαρότοπος. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας τον ασφάλτινο μεν, αλλά εξαιρετικά απότομο, γεμάτο στροφές δρόμο από Νικιά.

Νικιά, μπαλκόνι στο πέλαγος. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Νικιά, μπαλκόνι στο πέλαγος.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Από το λιμάνι στους Πάλους φεύγει κάθε μέρα καΐκι για το απέναντι νησάκι Γυαλί, όπου υπάρχει παραλία για μπάνιο. Επίσης εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές -καιρού επιτρέποντος φυσικά- στις νοτιοδυτικές ακτές με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις απρόσιτες παραλίες.

Το Ηφαίστειο της Νισύρου

Η Νίσυρος μαζί με τα Μέθανα, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, είναι ένα από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας. Μάλιστα, από την επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζεται ως ένα «κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο».

Γενική άποψη της καλντέρας. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Γενική άποψη της καλντέρας.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr


Ουσιαστικά όλο το νησί είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δράσης και αυτό το μαρτυρούν όχι μόνο η παρουσία της καλντέρας, αλλά και τα πετρώματα από βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθους που δημιουργήθηκαν από παλαιότερες δράσεις του ηφαιστείου.

Το θαλάσσιο ηφαίστειο που «έκτισε» αυτό το αιγαιοπελαγίτικο νησί ξεκίνησε τη δραστηριότητά του περίπου πριν από 150.000 χρόνια. Ωστόσο τη σημερινή της μορφή η Νίσυρος την απέκτησε πριν από περίπου 25 με 20.000 χρόνια.

Ο κρατήρας του Αγ. Στεφάνου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Ο κρατήρας του Αγ. Στεφάνου.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr


Το ηφαίστειο εξερράγη το 1422 ενώ το 1872 την έκρηξη ακολούθησαν ισχυροί σεισμοί και φλόγες αναπήδησαν από την καλντέρα. Το 1887 γεωλογικές ανακατατάξεις προκάλεσαν ισχυρή υδροθερμική έκρηξη που δημιούργησε έναν κυλινδρικό αγωγό από ηφαιστειακά υλικά με διάμετρο 25 μέτρων. Και καθώς η ιστορία συνεχίζεται αφού έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργό ηφαίστειο, πιο πρόσφατα το 1956, παρουσιάστηκαν ρωγμές στο έδαφος απ' όπου έβγαιναν καπνοί.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι σίγουρα και πιο παλιά, από την αρχαιότητα ακόμα. Σύμφωνα μάλιστα με τη μυθολογία, σε μία από τις πιο ανελέητες μάχες Θεών και Τιτάνων, ο Ποσειδώνας μέσα στην οργή του, ξετίναξε ένα κομμάτι της Κω πάνω στον γίγαντα Πολυβότη καταπλακώνοντάς τον. Ετσι σχηματίστηκε η Νίσυρος και σύμφωνα με την εκδοχή του μυθοπλάστη η βουή του ηφαιστείου είναι οι βρυχηθμοί του εγκλωβισμένου γίγαντα που προσπαθεί να ξεφύγει από τα πέτρινα δεσμά του και οι αναθυμιάσεις ολόγυρα ό,τι φθάνει στην επιφάνεια από την ανάσα του.

Παροπλισμένος ανεμόμυλος στο Μανδράκι. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Παροπλισμένος ανεμόμυλος στο Μανδράκι.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr


Σήμερα αρχές του 21ου αιώνα οι άνθρωποι μπορεί να αρέσκονται ακόμα στα παραμύθια, όμως με την κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης, μπορούν πλέον να παρακολουθούν και να καταγράφουν με όργανα ακριβείας τη ζωή των ηφαιστείων και… την ανάσα των γιγάντων τους.

Ετσι, την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Πολυβότη παρακολουθεί μέσω ενός παρατηρητηρίου το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που εγγυάται έγκαιρη πρόγνωση και ειδοποίηση των αρχών Πολιτικής Προστασίας.

Το νησί Γυαλί, εδώ εξάγεται περλίτης και ελαφρόπετρα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr
Το νησί Γυαλί, εδώ εξάγεται περλίτης και ελαφρόπετρα.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr


Φυσικά και σήμερα το ηφαίστειο της Νισύρου παραμένει σιωπηλό για περισσότερα από 120 χρόνια, αν και θεωρείται ακόμη ενεργό. Κατά συνέπεια, αποτελεί έναν από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς επισκεπτών που καταφθάνουν με εκδρομικά πλοιάρια από τα γειτονικά τουριστικά νησιά της Ρόδου και της Κω.

Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο. Πηγαίνοντας προς Νικιά αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και ακολουθούμε το παρακλάδι για το ηφαίστειο, όπως δείχνει η ταμπέλα. Ο δρόμος για λίγο ανηφορικός, μετά κατηφορίζει -πάντα ασφάλτινος- μέχρι την καλντέρα.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου με διάμετρο 260 μέτρα, φέρει σήμερα το όνομα «Στέφανος», ενώ οι παλιοί τον ονόμαζαν Μεγάλο Αλώνι ή Ακωλο. Ο κρατήρας «Μεγάλος Πολυβότης» έχει μετατραπεί σε μικρή λίμνη.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι κρατήρες από όπου αναδύονται ακόμη δύσοσμοι καπνοί και θερμά αέρια. Ο τόπος γενικά είναι ιδιαίτερα ζεστός και άδενδρος. Η επισκέψιμη περιοχή είναι οργανωμένη και υπάρχουν οι σχετικές εξυπηρετήσεις.

Στο μεσόγειο χωριό Νικιά στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο στεγάστηκε το διαδραστικό Ηφαιστειακό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα εκθέματα.

Τα χωριά της λάβας

Τα μεσόγεια χωριά Εμπορειός και Νικιά είναι γαντζωμένα στις πλαγιές του ηφαιστείου και απέχουν από το Μανδράκι 9 και 14 χλμ. αντίστοιχα.

Μετά τους Πάλους ο περιφερειακός δρόμος διακλαδίζεται. Το παρακλάδι δεξιά οδηγεί στον Εμπορειό που φαίνεται να ποζάρει διακριτικά από τον δρόμο, πάνω στο ύψωμα του λόφου. Μετά τον μικρό χώρο στάθμευσης θα συνεχίσετε με τα πόδια για διακόσια μέτρα σε ανηφορικό καλντερίμι.

Ο οικισμός είναι γραφικός και θυμίζει κυκλαδίτικο καστροχώρι, λουσμένο με τα χρώματα του Αιγαίου. Προπολεμικά ο Εμπορειός ήταν ένα από τα πιο μεγάλα χωριά των Δωδεκανήσων (αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα από το μέγεθός του), όμως ο σεισμός του 1933 κατάστρεψε μεγάλο μέρος του και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν είτε προς το νεοσύστατο λιμάνι τω Πάλων είτε προς τον Πειραιά, αλλά και την Αμερική. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει η Θερμή Σπηλιά, ένα μικροσκοπικό, αποπνιχτικό φυσικό χαμάμ.

Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο. Περνάμε τη διασταύρωση για το ηφαίστειο και καταλήγουμε στη Νικιά. Στην είσοδο του χωριού, στην πλατεία Νικολάου Χαρτοφύλη, υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια ακολουθούμε το παλιό σοκάκι που το πλαισιώνουν θαυμάσια και καλοδιατηρημένα κτίρια και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία, την «Πόρτα», όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι με το βοτσαλωτό δάπεδο, το ταβερνάκι και τους καφενέδες που σερβίρουν παγωμένη σουμάδα (χυμός πικραμύγδαλου με ιδιαίτερα δροσιστική και χωνευτική γεύση). Οι ψηλότερες γειτονιές προσφέρουν φαντασμαγορική θέα στην καλντέρα, ενώ τα σπίτια με νότιο προσανατολισμό αγναντεύουν το πέλαγο.

Ανάμεσα σε Εμπορειό και Νικιά υπάρχει το μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς (17ος αι.) όπου κάτω από τις πέτρινες κάμαρες του γίνεται στις 23 Αυγούστου το ετήσιο πανηγύρι.

Fast info

Αρχαίο Γυαλί: Η νησίδα Γυαλί βρίσκεται ανάμεσα στη Νίσυρο και την Κω. Εχει έκταση μόλις 4,5 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη, διοικητικά όμως ανήκει στον Δήμο Νισύρου. Στο νησί υπάρχουν ανοικτά ορυχεία απ' όπου εξάγεται από το υπέδαφος ελαφρόπετρα και περλίτης. Στην αρχαιότητα το Γυαλί λεγόταν Κισσηρίδα και μαζί με τη Μήλο είχαν την αποκλειστικότητα σχεδόν της παραγωγής οψιδιανού, ενός ιδιαιτέρα ανθεκτικού πετρώματος που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή εργαλείων. Στο Γυαλί έχουν εντοπιστεί οικισμοί της Νεολιθικής περιόδου, αλλά και εγκαταστάσεις μεταλλουργίας που χρονολογούνται από το 6000 έως το 5300 π.Χ.

Από τα χέρια Ιπποτών: Οταν οι Ιωαννίτες Ιππότες και το τάγμα τους εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο, θέλησαν να επισφραγίσουν την κυριαρχία τους στα Δωδεκάνησα αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με μια σειρά ισχυρών κάστρων στα γειτονικά νησιά. Το 1315 στο ύψωμα που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι έκτισαν τη βίγλα τους που ακόμη και σήμερα είναι γνωστή σαν Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Εξερευνήσεις: Στο νησί υπάρχει ένα αρκετά δύσβατο δίκτυο χωμάτινων δρόμων όπου οι πέτρες και η άφθονη σκόνη που το καλοκαίρι γίνεται ανυπόφορη, θεωρούνται αυτονόητα. Ενδεικτικά προτείνουμε τη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά από τον χώρο του ηφαιστείου, ανηφορίζει προς Μονή Σταυρού, γυρνά βόρεια και αφού διατρέξει τις απόκρημνες πλαγιές του όρους Προφ. Ηλίας καταλήγει στο Μανδράκι. Συνολικά θα διανύσετε 10 χιλιόμετρα σε ένα απόκρημνο, αλλά πολύ ενδιαφέρον τοπίο.

Ιαματικές πηγές: Μόλις 1,5 χιλιόμετρα βόρεια από το Μανδράκι θα βρείτε τις πιο γνωστές από τις θερμές πηγές του νησιού, αυτές των Λουτρών. Στους Πάλους, στην άκρη του λιμανιού πλάι στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής υπάρχει μια ακόμη «ιαματική υδροθειούχα αλιπηγή», γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες από της αρχαιότητα. Μια ακόμη θερμή πηγή είναι αυτή στο Αυλάκι, κοντά στη Νικιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μανδράκι

 • «Λιοτρίδια» (22420 31580, www.nisyros-taliotridia.gr), θεωρείται η αρτιότερη μονάδα του νησιού. Ανάμεσα στα άλλα προσφέρει και αξεπέραστη θέα στη θάλασσα.
 • Δημοτικός «Ξενώνας Πολυβότης» (22420 31011, www.nisyros.gr ), πάνω στη θάλασσα, Β' κατηγορίας, με 20 δωμάτια.
 • «Πορφυρίς» (22420 31376, www.porfyrishotel.gr ), ανακαινισμένο σε κεντρικό σημείο με καταπράσινο κήπο και πισίνα.
 • «3 Αδέρφια» (22420 31344), ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατηγορίας «3 κλειδιών» κοντά στο λιμάνι .
 • «Ρομάντζο» (22420 31340, www.nisyros-romantzo.gr ), οικογενειακή μονάδα με απλά καθαρά δωμάτια και φιλόξενους ιδιοκτήτες.
 • «Χάριτος» (22420 31318), δώδεκα απλά δωμάτια που κοιτούν Αιγαίο.

Πάλοι

 • «Mammis» (22420 31453,
 • www.mammis.com ), δίχωρα κλιματιζόμενα διαμερίσματα στην είσοδο του χωριού Πάλοι με σκιερές ευρύχωρες βεράντες.

Νικιά

 • «Daphne & Maria Eliza» (22410 78490), δυο παραδοσιακές ανεξάρτητες επιπλωμένες κατοικίες, ιδανικές για μεγάλες παρέες με θέα στο χωριό και στη θάλασσα.

ΦΑΓΗΤΟ

 • Στο γραφικό Μανδράκι, στην πλατεία της «Ηλικιωμένης» καθίστε στην ταβέρνα «Ειρήνη» (22420 31365 ) για μαγειρευτά αλλά και κρεατικά της ώρας.
 • Για θαλασσινά στον «Κλεάνθη» (22420 31484) στον παραλιακό δρόμο και στο «Χοχλάκι» στην ομώνυμη παραλία με τραπεζάκια πάνω στο κύμα.
 • Στους Πάλους, στο λιμάνι υπάρχουν οι ψαροταβέρνες «Captain's House» (22420 31016) και «Ασταρδένη» (22420 31294). Εδώ θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια από τα καΐκια αλλά και τηγανιτό σαμιακό γαριδάκι. Ανάμεσα σε Μανδράκι και Πάλους θα βρείτε το εστιατόριο «Λιμενάρι» (22420 31023) με δροσερό κήπο.
 • Στον Εμπορειό, φημισμένο για τη θέση του με θέα στην καλντέρα είναι το εστιατόριο το «Μπαλκόνι του Εμπορειού» (22420 31413).
 • Στην πλατεία υπάρχει η παραδοσιακή ταβέρνα «Απυριά», γνωστή και σαν ταβέρνα του Τριαντάφυλλου (22420 31377).
 • Στη Νικιά η ταβέρνα «ο Ανδριώτης» (22420 31027) κοντά στο κτήριο του Ηφαιστειολογικού Μουσείου.
 • Οπου σας προτείνουν μη διστάσετε να συμπεριλάβετε στο μενού σας τα «πιτθιά» (ρεβιθοκεφτέδες), το ντόπιο τυρί της Νισύρου ψημένο σε κόκκινο κρασί και κατσικάκι ελεύθερης βοσκής.
 • Για επιδόρπιο δοκιμάστε τα παραδοσιακά νισυριώτικα γλυκά όπως ξεροτήγανα, γλυκό κουταλιού κυδώνι ή ντοματάκι, παστελαριές (σύκο αποξηραμένο με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι), που τρατάρουν συνήθως οι εστιάτορες μετά το φαγητό.

ethnos.gr