Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τη δυνατότητα λειτουργίας ομάδων επιμόρφωσης και ψυχολογικής υποστήριξης γονέων σε όλους τους δήμους του Νομού Χανίων.

Εκτός από τη σύσταση ομάδων εντός της πόλης των Χανίων, στόχος είναι να υποστηριχτούν απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Αποκόρωνα, Πλατανιά Σφακίων, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Οι ομάδες που θα συσταθούν απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, άτομα τρίτης ηλικίας, κρατούμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α. Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.

Οι θεματικές ενότητες που παρέχονται είναι οι εξής:

1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή (50 ώρες)
2. Διαπροσωπικές σχέσεις (25 ώρες)
3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία (25 ώρες)
4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας (25 ώρες)
5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (25 ώρες)
6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (25 ώρες)
7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια (25 ώρες)

• Όσοι ενδιαφερόμενοι εντός της πόλης των Χανίων επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποια από τις ομάδες που θα λειτουργήσουν μπορούν να παραλάβουν τη σχετική αίτηση από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων που βρίσκεται στο Μέγαρο Πάνθεον, στην Κριάρη 40, 1ος όροφος, όπου μπορούν να τη συμπληρώσουν και να την καταθέσουν, κατά τις πρωινές ώρες 10:00-14:00.
• Οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Κισσάμου μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη σχετική αίτηση, στη Γραμματεία του Δήμου (Υπεύθυνη Σταματάκη Βασιλική 28223-40200)
• Οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Πλατανιά μπορούν να απευθυνθούν στα Δημοτικό Κατάστημα Βουκολιών (Υπεύθυνος Λουφαρδάκης Τάσος) και Κολυμβαρίου (Υπεύθυνη Παπαδοκωνσταντάκη Ανθή 28243-40104)και στα ΚΕΠ στον Αλικιανό (Παππάς Ηλίας) και το Γεράνι (Βασιλειάδη Αντωνία).
• Οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Αποκόρωνα μπορούν να παραλάβουν και να συμπληρώσουν σχετική αίτηση από τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Αποκόρωνα (Υπεύθυνη Αικατερίνη Κοτσιφάκη τηλ 28253-40308) και από τα ΚΕΠ Ασής Γωνιάς. Αρμένων, Βάμου, Γεωργιούπολης και Φρε.
• Οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Σφακίων μπορούν να παραλάβουν, να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη σχετική αίτηση από τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Σφακίων (Υπεύθυνη Ελένη Καστανιώτου τηλ28250 91540-1)
• Αιτήσεις διανέμονται και κατατίθενται και στους διευθυντές των σχολείων όλων των περιοχών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Όσοι εκπαιδευόμενοι από το Δήμο Χανίων και το Δήμο Καντάνου Σελίνου παρακολούθησαν επιτυχώς τα προγράμματα της Σχολής Γονέων Χανίων που υλοποιήθηκαν κατά το διάστημα Μάιος-Ιούνιος 2013 θα παραλάβουν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά το τέλος του Οκτώβρη, κατόπιν ειδοποίησης από την Υπεύθυνη του Προγράμματος Κτιστάκη Μαρία (τηλ. 6932211303)

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη Σχολής Γονέων στα Χανιά, Ψυχολόγο Κτιστάκη Μαρία, Τηλ.6932211303, Εmail: [email protected] και την ιστοσελίδα www.facebook.com/sholesgoneonchanion