Στην αναζήτηση… εφεδρειών στην απαίτηση της Κομισιόν για αύξηση του στόχου των 150.000 αποχωρήσεων, από το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015 έχει επιδοθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Και αυτό γιατί από το μνημονιακό στόχο της αποχώρησης τουλάχιστον 150.000 δημοσίων υπαλλήλων… ξεμένει ένα πλήθος περίπου 36.000 που δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο υπάρχον πρόγραμμα κινητικότητας, αλλά ούτε και στα πλάνα των συνταξιοδοτήσεων.

Πλήρες \”πάγωμα\” των προσλήψεων και επέκταση της κινητικότητας (μαζί και των απολύσεων) σε πλατύτερα στρώματα δημοσίων υπαλλήλων έχουν αρχίσει να συζητούνται στις παρυφές της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Οικονομικών…

Οι πληροφορίες που θέλουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής μεταρρύθμισης να εξετάζουν σχέδιο εξόδου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων στη διετία 2014-15 με αναγνώριση έξι πλασματικών χρόνων δουλειάς δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον από πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν συζητείται τέτοιο θέμα, ούτε καν τίθεται», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Και αυτό γιατί, πρωτίστως, «κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί μετά… βδελυγμίας από την τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις που είχε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή με τον κ. Α. Μανιτάκη».

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάθε άλλο παρά αρνούνται πως η τρόικα δεν πιέζει για περισσότερες αποχωρήσεις, ακόμα και μετά την αντικατάσταση του κ. Μανιτάκη.

Η σχετική απαίτηση, η οποία αναμένεται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να επικαιροποιηθεί κατά την προσεχή επίσκεψη των κλιμακίων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποτυπώνεται εμμέσως στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα από πλευράς Κομισιόν (Αύγουστος 2013).

Εκεί αναγράφεται ότι «ο στόχος μείωσης της απασχόλησης κατά 150.000 σχεδιάστηκε βάσει ενός αρχικά υπολογισμένου επιπέδου απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, το οποίο μεταγενέστερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, μιας και η βάση δεδομένων διευρύνθηκε». Aυτό σημαίνει πως η Κομισιόν υπολογίζει πλέον περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους απ’ ό,τι πριν και συνεπώς σκέφτεται στα σοβαρά να ζητήσει αύξηση του αριθμού των αποχωρήσεων, όπως παραδέχονται στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η πρόθεση αυτή της Κόμισιον φαίνεται πως αιφνιδίασε δυσάρεστα την κυβέρνηση, η οποία πριν καλά – καλά προλάβει να κλείσει τον απαιτούμενο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της «κινητικότητας» θα πρέπει να αναζητά πως θα αποχωρήσουν άλλοι 20.000 τουλάχιστον δημόσιοι υπάλληλοι. Ως τώρα έχουν φύγει περίπου 80.000. Μένουν λοιπόν άλλοι τουλάχιστον 70.000.

Με τους σημερινούς συνεχώς μειούμενους ρυθμούς συνταξιοδοτήσεων (1.500 αποχωρήσεις ανά μήνα) δεν πρόκειται να αποχωρήσουν περισσότεροι από 22.000 ως το τέλος του 2015. Ακόμα και αν σ’ αυτούς προστεθούν άλλοι 14.000 απολυμένοι μέσω του προγράμματος «κινητικότητας» (μέχρι το 2014), μένουν άλλοι 36.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι την επίτευξη του στόχου των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2015.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook