Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». 
Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα ότι ενώ τα σωφρονιστικα ιδρύματα ήταν πανομοιότυπα, τα πέντε εμφανίζονται να κόστισαν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το έκτο. 
Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πέντε νέες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ εκάστη ενώ η έκτη στα Χανιά στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ. 
Επισημαίνεται μάλιστα ότι «στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί φαίνεται να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ στη μοναδική φθηνότερη – αυτή των Χανίων – δύο άλλα στελέχη της ‘Θέμις Κατασκευαστική’, τα οποία ως φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για το πώς ξοδεύεται το χρήμα των Ελλήνων πολιτών». 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλα άρχισαν το 2004 όταν αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών. 
Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκατ. ευρώ έκαστη, καθώς μία ήταν η μελέτη και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις. 
Ύστερα όμως από αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικώς στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς – για τις πέντε πλην των Χανίων – στα 31 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%). 
Η εφημερίδα θέτει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία πλέον θα κληθούν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη: 
«Πώς είναι δυνατόν να στοίχισαν οι πέντε φυλακές 2.000 ευρώ το τ.μ., και αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ το τ.μ., όταν πρόκειται για τις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις; 
Και γιατί, ας πούμε, στο βασικό κτίριο των κρατουμένων των Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών και στο αντίστοιχο την Κρήτης μόλις 85 τόνοι; 
Πώς εξηγείται ότι ακόμη και για το τσιμεντόχρωμα -δηλαδή τις μπογιές- σε όλες τις άλλες φυλακές ξοδεύτηκαν ποσά υπερδιπλάσια απ’ αυτά που χρειάστηκαν για να «καλλωπίσουν» τη φυλακή των Χανίων;»
capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook