Με «λουκέτο» απειλούνται 3.200 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, καθώς καλούνται να καταβάλουν τεράστια ποσά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, δυσανάλογα μεγαλύτερα σε σχέση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα ακίνητα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο νόμο 3842/2010 ο οποίος εισήγαγε την άνιση μεταχείριση των φυσικών προσώπων ιδιοκτητών - εκμεταλλευτών ξενοδοχείων έναντι των εταιρειών που κατέχουν και ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 35 του Ν. 3842/2010 προέβλεπε πως για τα έτη 2010, 2011 και 2012 η αξία των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα φορολογηθεί με συντελεστή 0,033% (για τα κτίσματα αυτά δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τ.μ.).

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση που επεκτάθηκε και στον ΦΑΠ 2013 δεν συμπεριλάμβανε όμως τα ξενοδοχεία που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα να καλούνται να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΦΑΠ σε σχέση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

Αν και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- καθώς ήδη με τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2010 είχε διαφανεί ότι το πρόβλημα θα λάμβανε εκρηκτικές διαστάσεις - ωστόσο το υπουργείο δεν προχώρησε στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με αποτέλεσμα η παραλαβή των εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2011 και 2012 (αναμένεται το ΦΑΠ 2013 στα τέλη Σεπτεμβρίου) να έχει βυθίσει στην απελπισία 3.200 φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων.

Αλλά και πλήθος τοπικών ενώσεων ξενοδόχων έχουν καταθέσει έγγραφες διαμαρτυρίες στο υπουργείο Οικονομικών και στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας την άδικη διάκριση μεταξύ των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των εκμεταλλευόμενων από εταιρείες ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με πολλούς ξενοδόχους η πληρωμή του «χαρατσιού» το 2012 και το 2013 και του ΦΑΠ 2010 έχει οδηγήσει σε επίπεδα ασφυξίας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν ότι τα κέρδη μιας επιτυχημένης τουριστικής σεζόν εξατμίζονται από την υπέρογκη φορολογία -η οποία μάλιστα επιβάλλεται ανισομερώς και άδικα - και θέτουν ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης και στρέβλωσης της αγοράς.

Οι ίδιοι θεωρούν πως εάν ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων το 2014 δεν εφαρμοσθεί με ειδική πρόβλεψη για τις ξενοδοχειακές μονάδες και δεν παραμείνει η επιβάρυνση στα ίδια επίπεδα του μειωμένου συντελεστή 0,033% είτε ανήκουν σε εταιρείες, είτε σε φυσικά πρόσωπα, τότε τα λουκέτα στις τουριστικές μονάδες θα πολλαπλασιασθούν.

in.gr