11 Σεπτεμβρίου 2001, 08:46 – 10:28 μέσα σε λιγότερες από δύο ώρες οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μεταβάλλονται σε ένα σωρό σκόνης και ατσαλιού, το Πεντάγωνο δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δεκαεννιά αεροπειρατές, μέλη της αλ Κάιντα, κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα για να επιτεθούν στα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δύο αεροπλάνα είχαν στόχο το World Trade Center, ένα τρίτο το Πεντάγωνο. Το τέταρτο θα έπεφτε στον Λευκό Οίκο ή στο Κογκρέσο, σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά μετά την επέμβαση των επιβατών το αεροσκάφος κατέπεσε σε έναν αγρό στην Πενσιλβάνια.

– 08:46, Νέα Υόρκη: Νέα Υόρκη: ένα Μπόινγκ της American Airlines που έχουν καταλάβει αεροπειρατές αμέσως μετά την απογείωσή του από την Βοστώνη πέφτει με ταχύτητα 790 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στο βόρειο πύργο του World Trade Center (WTC). Οι πάνω όροφοι (από τον 93ο ως τον 99ο) διαλύονται και τυλίγονται στις φλόγες.

\"\"

– 9:03 : ένα δεύτερο Μπόινγκ, το οποίο επίσης είχε απογειωθεί από την Βοστώνη πέφτει με ταχύτητα 950 χιλιομέτρων στο νότιο πύργο του WTC ανάμεσα στο 77ο και τον 85ο όροφο.

– 9:05, Σαρασότα, Φλόριντα : ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μόλις έχει αρχίσει να διαβάζει ένα παραμύθι στα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου. \”Ενα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο πυργο. Δεχόμαστε επίθεση\”, του ψιθυρίζουν. Ο πρόεδρος συνεχίζει να διαβάζει. Θα χρειαστούν αρκετά λεπτά για να εγκαταλείψει την τάξη.

– 9:30 : ο Μπους ανακοινώνει στους μαθητές ότι πρέπει να φύγει γιατί συνέβη μια \”εθνική τραγωδία\”.

– 9:35 : ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι φυγαδεύεται από τον Λευκό Οίκο σε ασφαλές καταφύγιο.

– 9:37 : Μπόινγκ της American Airlines, που έχουν καταλάβει οι αεροπειρατές μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον συντρίβεται στο Πεντάγωνο.

– 9:42 : οι αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας κλείνουν τον εναέριο χώρο της ΗΠΑ και ακυρώνουν όλες τις πτήσεις.

– 9:59 : ο νότιος πύργος του WTC, που έχει πληγεί πριν 56 λεπτά καταρρέει τυλισμένος στις φλόγες και μετατρέπεται σε μια μάζα σκόνης και ατσαλιού. Η βιαιότητα είναι τέτοια που δεν βρέθηκε ίχνος DNA εκατοντάδων θυμάτων.

\"\"

– 10:03, Σάνκσβιλ (Πενσιλβάνια) : Μπόινγκ της εταιρίας United Airlines που έχει απογειωθεί από το Νιούαρκ (Νιου Τζέρσι) συντρίβεται σε έναν αγρό. Ορισμένοι επιβάτες που είχαν ενημερωθεί μέσω κινητών τηλεφώνων για το τι έγινε στη Νέα Υόρκη αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές.

– 10:28 : καταρρέει ο βόρειος πύργος του WTC, 1 ώρα και 42 λεπτά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

– 11:15 : κλείνει η Wall Street.

– 13:04, Λουιζιάνα: Ο πρόεδρος Μπους μεταφέρεται στην στρατιωτική βάση Μπαρκσντέιλ και κηρύσσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού. \”Σήμερα το πρωί η ελευθερία δέχτηκε επίθεση\”, επισημαίνει σε μήνυμά του προς τον αμερικανικό λαό.

– 13:27, Ουάσινγκτον: ο δήμαρχος Αντονι Ουίλιαμς κηρύσσει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κέντρο της πόλης είναι έρημο και κάθε δραστηριότητα έχει σταματήσει.

– 15:35 : η οργάνωση αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν θεωρείται ύποπτη ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις, δηλώνει αμερικανος αξιωματούχος.

-18:54 : Ο πρόεδρος Μπους επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.

-20:30 : Ο Τζορτζ Μπους απευθύνεται στους Αμερικανούς και καταγγέλει τις \”σκόπιμες και πολύνεκρες τρομοκρατικές πράξεις\”. Υπόσχεται ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και τονίζει πως η Ουάσινγκτον δεν θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τους τρομοκράτες από εκείνους που τους βοήθησαν.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook