Επειτα από ενάμιση περίπου χρόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατάφερε να ζητήσει την περασμένη εβδομάδα και να πάρει χθες τις παραιτήσεις των 13 μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη με τους παραιτηθέντες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, που σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύμβουλοι που παραιτήθηκαν δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταθέσουν την παραίτησή τους.

Νωρίτερα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που είχε στραφεί δύο φορές γραπτά, μία προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μία προς τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο τον Ιανουάριο του 2013, είχε απαιτήσει την απαλλαγή της σημερινής διοίκησης από τα καθήκοντά της και τον διορισμό νέας διοίκησης που θα εκσυγχρόνιζε τον οργανισμό.

Κυρίως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επέμενε να διαχωρισθεί ο μάνατζερ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον πρόεδρο με νέες καταστατικές διατάξεις που θα ενσωματώνονταν στο καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να καταβάλει το ελληνικό φιλανθρωπικό σωματείο οφειλές που είχε στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Ενώ όμως το δεύτερο (καταβολές των οφειλομένων) συνέβη εν μέρει, το πρώτο καθυστερούσε, με αποτέλεσμα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός να επανέλθει ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διοίκηση που θα διασφάλιζαν κατά τη γνώμη της Γενεύης και την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του ελληνικού σωματείου.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας είχε συμφωνήσει με το γραφείο πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, αλλά δεν προχώρησε σε αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης, θεωρώντας ότι θα είχε πολιτικό κόστος. Οι διαδικασίες αυτές συνέπεσαν με εισαγγελικές και φορολογικές έρευνες για τη διαχείριση τόσο του σωματείου όσο και του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, «Ερρίκος Ντυνάν», που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών και παίρνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες κυρώνει η Βουλή, εξαιρώντας το νομικό αυτό πρόσωπο από την εφαρμογή των διατάξεων του αστικού κώδικα. Η τελευταία τέτοια διάταξη ψηφίσθηκε τέλη Ιουνίου 2013, παρότι ακόμα και σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο ΥΕΝ Μ. Βαρβιτσιώτης, είχαν εκφράσει στη Βουλή τις αντιρρήσεις τους.

Πάντως, με χθεσινή του ανακοίνωση ο επί 10ετίες τέως πρόεδρος του ΕΕΣ Ανδρέας Μαρτίνης αναφέρει ότι το βήμα της παραίτησης των 13 συμβούλων γίνεται για να βγει το σωματείο από τη «μίζερη εσωστρέφεια» όπως χαρακτηριστικά λέει.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook