Υλικά

• Ώριμα σύκα
• Σουσάμι
• Κανέλα
• Φύλλα δάφνης

Εκτέλεση


Πλένουμε τα σύκα, τα ανοίγουμε και τα απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με διάτρητο πανάκι (τούλι) και τα αφήνουμε στον ήλιο για 4 ημέρες. Τα βράδια τα βάζουμε εντός του σπιτιού για να αποφύγουμε την υγρασία.

Στη συνέχεια παίρνουμε ενα μπώλ στρογγυλό, βάζουμε στη βάση του 5-6 κομμάτια νήμα και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τις πιταρίδες ώς εξής. Ανοίγουμε τα σύκα και τα απλώνουμε στη σειρά στη βάση του μπώλ . Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγη κανέλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

Συνεχίζουμε με άλλες 2 στρώσεις σύκα με την έξω πλευρά (την καλή) προς τα επάνω. Τα πατάμε με το χέρι μας μέσα στο μπώλ ώστε να φορμαριστούν καλά. Δένουμε με το νήμα που εξέχει και ξεφορμάρουμε τη συκοπιταρίδα που έχει σχήμα δέματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120ο C για 1 ώρα περίπου.

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο είναι μαλακές, αλλά σκληραίνουν όταν κρυώσουν και έχουν ελαστική υφή.

Όταν κρυώσουν ελαφρά τα βάζουμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς με φύλλα δάφνης ανάμεσά τους.