Τους τρόπους διαγραφής των δανείων που είναι σε οριστική καθυστέρηση και οι τράπεζες δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, αναζητούν πλέον οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μετά την παράδοση του πορίσματος της Blackrock, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να βρεθούν δυναμικές λύσεις για την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (όπως αποκάλυψε χθες το NewMoney), οι διοικήσεις των τραπεζών, αφού “ξεσκαρτάρουν” τα δάνεια που έχουν σταματήσει να πληρώνονται, τότε θα τα διαγράψουν τελείως από τα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό θα γίνει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, με τη δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών bad banks, μια για κάθε συστημική τράπεζα. Πρακτικά δηλαδή όλα τα \”κακά\” δάνεια των τραπεζών θα περάσουν στις bad banks, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικής φύσεως ζητήματα με το οριστικό ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NewMoney, η Blackrock έχει πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα χρειαστεί και νέα κεφάλαια, καθώς παλαιότερα χρησιμοποιούσε διαφορετικούς τρόπους μεθοδολογίας υπολογισμού των καθυστερήσεων, κάτι που δεν ήταν απόλυτα συμβατό με τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ίδιες οι πηγές της Blackrock διαβεβαιώνουν ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ενώ η τρίτη βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Κορυφαίος τραπεζίτης εξηγεί ότι δάνεια που θα περάσουν στις bad banks θα είναι κυρίως μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και, κυρίως, καταναλωτικά δάνεια.

Το συνολικό ύψος των δανείων που είναι σε καθυστέρηση, είτε μερική είτε ολική, ανέρχεται περίπου σε 30 δισ. ευρώ. Όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ποσό από αυτά τα δάνεια θα μεταβιβαστεί στις bad banks.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook