Στην αποκάλυψη ότι συσκευασίες με ωμές γαρίδες, που εισήχθησαν στην Ελβετία και διακινήθηκαν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιείχαν παθογόνα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και σαλμονέλα, προέβη η εκπομπή «A Bon Entendeur», της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης(RTS).

Τα προϊόντα εισήχθησαν από την Ασία και τη νότια Αμερική και πωλήθηκαν από τις αλυσίδες Migros, Coop, Manor, Globus, Lidl και Aligro.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση στην ιστοσελίδα της: «Στις 12 μερίδες ωμών γαρίδων από την Ασία και τη νότια Αμερική που πωλήθηκαν στην γαλλόφωνη Ελβετία, πέντε περιέχουν παθογόνα βακτήρια, εκ των οποίων δύο σαλμονέλα».

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας μελέτης ευρωπαϊκών οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών. Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από βελγικό εργαστήριο που ανέλυσε το περιεχόμενο 12 συσκευασιών με τις εισαγόμενες από την Ασία και τη νότια Αμερική ωμές γαρίδες, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά.

Σε πέντε δείγματα εντοπίσθηκε σοβαρή μικροβιακή χλωρίδα. Σύμφωνα με την RTS, η μικροβιακή αυτή χλωρίδα δεν προκαλεί κατ' ανάγκην ασθένεια στους καταναλωτές του προϊόντος, αλλά αποκαλύπτει τις «πλημμελείς συνθήκες υγιεινής στην αλυσίδα παραγωγής».

Δύο συσκευασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες με την παρουσία του κολοβακτηριδίου Εσερίχια κόλι (E-coli), του βακτηρίου του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, της σαλμονέλας και του θαλάσσιου βακτηρίου vibrio parahemolyticus.

Οι παθογόνοι αυτοί παράγοντες θεωρούνται ύποπτοι για την πρόκληση ασθενειών που μερικές φορές προσβάλλουν σοβαρά, κυρίως άτομα με ευαίσθητη υγεία.

Η σαλμονέλωση είναι βακτηριακή λοίμωξη που έχει σχέση με την κατανάλωση ωμών ή προμαγειρεμένων τροφών ή ακόμη τροφών που μολύνθηκαν κατά τη διαδικασία της παρασκευής τους.

Συνήθως η υγεία των περισσοτέρων ασθενών αποκαθίσταται χωρίς να χρειαστεί θεραπεία, αλλά η λοίμωξη είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους, άτομα με ασθενική υγεία και βρέφη.

protothema.gr