Σημαντικές προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσαράς μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, την συντήρηση ιστορικού ιδρύματος στον Βάμο, και την δημιουργία νέων οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων, ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του «Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας –Τμήμα Ανατολικής Κρήτης» για την πράξη «Προτάσεις για την Αντιπλημμυρική Θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν από την Πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου 2013 στην ευρύτερη περιοχή της ΜΕΣΣΑΡΑΣ».
Σκοπός της σύμβασης είναι η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και η τεκμηρίωση δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου 2013 και όσων επηρεάζονται από αυτήν, καθώς και την προστασία πολιτών και περιουσιών από επικείμενους πλημμυρικούς κινδύνους, λόγω της αποψίλωσης της εδαφοκάλυψης που προκάλεσε η φωτιά.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, η σύναψη προγραμματικής μελέτης είχε κατεπείγον χαρακτήρα ενόψει της επερχόμενης Χειμερινής περιόδου.
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εγκρίθηκε επίσης η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το δήμο Aποκορώνου για την υλοποίηση της Πράξης «ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΑΜΟΥ» προϋπολογισμού 70.000,00 €.
Η επιτροπή γνωμοδότησε εξάλλου θετικά για την δημιουργία τεσσάρων νέων Ιδιωτικών πολεοδομήσεων και Οικοδομικών συνεταιρισμών στην Κρήτη. Πρόκειται για δυο παραθεριστικούς οικισμούς σε Ηράκλειο και Χανιά και συγκεκριμένα:
Τον οικοδομικό συνεταιρισμό των Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ & Μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ στην Χερσόνησο, και η ιδιωτική πολεοδόμηση «ΗΛΙΟΘΕΑ» των εφοριακών στις Γούβες. Αντίστοιχα στα Χανιά τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των εφημέριων «Αγ. Γεώργιος» και η ιδιωτική πολεοδόμηση «Stayros beach Resort», που βρίσκονται στο Ακρωτήρι του δήμου Χανίων.
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κρήτης επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης στέγης που θα τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα.
Τέλος η επιτροπή γνωμοδότησε και για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γ.Π.Σ. του Δήμου Πελεκάνου, ΠΕ Χανίων καθώς και για άλλα επενδυτικά σχεδία που αφορούν την Περιφέρεια Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook