Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης για τις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Ηρακλείου:

"Η χρονιά που μας έρχεται, το 2014, είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ηρακλειώτη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι μια επέτειος εξαιρετικά σημαντική, στην οποία η χώρα μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα την εορτάσει με εκδηλώσεις ανάλογες της μεγάλης προσωπικότητας του GRECO. Βεβαίως αυτό θα κάνει και η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κρήτη καθώς και η γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο.

Τόπος όπου ο μεγάλος ζωγράφος έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωή, αλλά και στην ζωγραφική τέχνη με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, αφού όπως είναι διαπιστωμένο, από το 1567 που άφησε την Κρήτη για την Ιταλία, είχε καθιερωθεί ως ο ακριβότερος και πιο φημισμένος ζωγράφος του νησιού.

Οι εκδηλώσεις για το Θεοτοκόπουλο σε εθνικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία της Ελλάδας με την Ισπανία, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε τα σπουδαιότερα από τα έργα του.

Στην Ισπανία είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τέσσερις εκθέσεις έργων του Ζωγράφου
- « Ο Έλληνας του Τολέδο »,
- « Ο Γκρέκο και η μοντέρνα τέχνη »,
- « Το Εργαστήριο του Γκρέκο »,
- « Η Βιβλιοθήκη του Γκρέκο » καθώς και ένα Διεθνές Συνέδριο στο Τολέδο.

Στο Θεοτοκόπουλο επίσης θα είναι αφιερωμένο το 20ο Συνέδριο των Ισπανών Ιστορικών Τέχνης που θα γίνει επίσης στο Τολέδο.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2014 σε «Έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου» και συγκρότησε Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κυρία Μενδώνη, στην οποία συμμετέχουν από το Ηράκλειο Δήμαρχος της πόλης που γεννήθηκε ο Θεοτοκόπουλος και η κυρία Εύα Γραμματικάκη από το Ιστορικό Μουσείο. Συγκροτήθηκε επίσης Επιστημονική Επιτροπή με Πρόεδρο τον κ. Ν. Χατζηνικολάου, Καθηγητή Ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην Αθήνα θα οργανωθούν εκθέσεις σε τρία Μουσεία :
- Βυζαντινό Μουσείο: «Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου»,
- Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης: «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος»,
- Μουσείο Μπενάκη: «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο»).

Τέλος, στο Μουσείο Μπενάκη θα μεταφερθεί η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, που γίνεται με της στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και έχει τον τίτλο: «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης».

Οι εκδηλώσεις για τον Θεοτοκόπουλο που θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο θα περιλαμβάνουν:

1) Έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο από την ΕΚΙΜ με την υποστήριξη του Δήμου με τίτλο «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης». H έκθεση θα έχει στο επίκεντρό της τους δύο πίνακες του ζωγράφου που βρίσκονται στην Κρήτη : « Η άποψη του Όρους και της Μονής Σινά», και η «Βάπτιση» (20 Ιουνίου – 25 Οκτωβρίου 2014).

Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (Πειραιώς) από τα μέσα Νοεμβρίου του ΄14 μέχρι το Μάρτιο του 2015. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό γεγονός καθώς θα καταστήσει δυνατή την ευρεία προβολή μιας Ηρακλειώτικης πολιτιστικής δράσης μεγάλης συμβολικής αξίας.

2) Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με διοργανωτές το Δήμο Ηρακλείου και την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) με έμφαση στην κρητική περίοδο του καλλιτέχνη:
“El Greco : the Cretan Period” (Σάββατο 21 – Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014).

3) Αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτάκη σε συνεργασία Δήμου Ηρακλείου και ΕΚΙΜ και αναγνώριση της σημαντικής μελέτης του για την Κρητική περίοδο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, που δημοσίευσε το 1986.

Εδώ οφείλουμε να μνημονεύσουμε, νομίζω και την τεράστια προσφορά της ΕΚΙΜ στην επιστημονική έρευνα του τόπου μας υπενθυμίζοντας πως στο 1ο Κρητολογικό συνέδριο που οργάνωσε η ίδια το 1961, ο Κωνσταντίνος Μέρτζιος ήταν εκείνος που παρουσίασε το πρώτο αρχειακό τεκμήριο με το οποίο αποδεικνυόταν η παραμονή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη.

Πλέον των παραπάνω ο Δήμος Ηρακλείου θα οργανώσει και τις παρακάτω εκδηλώσεις – δράσεις :

1) Βραδιά ανάγνωσης αφιερωμένης στο Γκρέκο: ποιήματα και πεζά κείμενα που αφιερώθηκαν στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο 1614-2014. Οι μεταφράσεις των ποιημάτων στα ελληνικά υπάρχουν ήδη. Τα πεζά κείμενα θα μεταφραστούν .

2) Εβδομάδα κινηματογράφου - αφιέρωμα στο Greco: επιλογή ταινιών με θέμα τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, που θα ενταχθεί στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου, για το 2014.

3) “Κρητικό” αφιέρωμα στη μνήμη του Θεοτοκόπουλου. Πέντε κορυφαίοι λυράρηδες του νησιού θα αφιερώσουν ένα κομμάτι στη μνήμη του Δ.Θ. το οποίο θα παίξουν οι ίδιοι σε μια ειδική βραδιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Καλοκαίρι 2014”.

4) Έκθεση από το Δήμο Ηρακλείου με τη συνδρομή της ΕΚΙΜ, αντιγράφων υψηλής ανάλυσης των σημαντικότερων έργων του Θεοτοκόπουλου, σε φυσικό μέγεθος, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

5) Έκθεση από το Δήμο με τη συνδρομή της ΕΚΙΜ, μεγάλων φωτογραφιών (1.10 μ. ύψος) του καθηγητή Χοακίν Μπέρκεζ, μέλους της Ακαδημίας της Βαλένθια, των εικονοστασίων του Θεοτοκόπουλου που αποτελούν σημαντικά έργα τέχνης.

6) Επανέκδοση - επικαιροποίηση του λευκώματος: « Αφιέρωμα στον EL GRECO » από την έκθεση των έργων του ζωγράφου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

7) Στοχευμένες βραδιές με αφιερώματα στο Δομίνικο Θεοτοκόπουλου, τόσο στους ανοιξιάτικους πολιτιστικούς αγώνες, όσο και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις αυτές και επειδή ο Θεοτοκόπουλος είναι μια πελώρια προσωπικότητα, που αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κρήτη, στοχεύουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους, κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά και άλλες που θα αποφασιστούν αργότερα, να πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

Άλλωστε και ο ίδιος, περήφανος για την καταγωγή του, πάντα ως «Κρης», υπέγραφε τα έργα του."