«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κώμα και με εμφανή κίνδυνο νέας “κατακλυσμικής” υποτροπής την προσεχή οκταετία» προειδοποιεί ο πρόεδρος του εθνικού αυστραλιανού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ABC και κορυφαίο στέλεχος αυστραλιανών επιχειρήσεων, Maurice Newman.

 

Ο κ. Newman εκτιμά ότι οι αντοχές της αυστραλιανής οικονομίας έναντι πιθανού, νέου οικονομικού σοκ είναι πολύ καλύτερες από τις αντοχές της οικονομίας άλλων κρατών, αλλά η πλήρης θωράκισή της απαιτεί τη λήψη μέτρων τα αμέσως επόμενα χρόνια, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, να αποτραπεί η επιβολή νέων φόρων, να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός και να εδραιωθεί ένα ελαστικό σύστημα εργασιακών σχέσεων.

 

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κρίση, η παγκόσμια οικονομία συντηρείται με τεχνητά μέσα, παρά τη διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» σχολιάζει ο κ. Newman.

 

Προσθέτει δε: «Αποτυχημένες πολιτικές κυβερνήσεων, άνοδος του κόστους κοινωνικής περίθαλψης και αστάθεια της αγοράς μπορεί να προκαλέσουν κρίση, με πιθανές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

 

«Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα θα ωφεληθούν από μία τέτοια εξέλιξη. Όμως, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των επενδύσεών τους από δυνητικούς κινδύνους. Οι Αυστραλοί πολίτες πρέπει να πιέσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Newman.

 

Zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook