Υλικά

• 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, με κόκκαλο
• 500 γρ. χοιρινό κρέας, με κόκκαλο
• 50-60 τεμ. αμπελόφυλλα
• 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 160 γρ. ρύζι καρολίνα
• 4 ντομάτες, χοντροκομμένες
• 3 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
• 20 γρ. τοματοπολτό
• 40 γρ. χυμό λεμονιού
• 2 κ. σούπας κύμινο
• 20 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 250 γρ. ελαιόλαδο
• ½ ματσάκι άνιθο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Για το αυγολέμονο

• Χυμό απο 3 λεμόνια
• 2 αυγά

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας του χοιρινού και το μοσχαριού (σαν χοντροκομμένο κιμά) και τα ρίχνουμε σ’ενα μπώλ. Κρατάμε κατά μέρος τα κόκκαλα των κρεάτων.

Προσθέτουμε στο μπώλ τον τοματοπολτό, το βούτυρο,το κύμινο, τα 2/3 του ελαιόλαδου και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και το ρύζι πλυμένο και ζυμώνουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Τέλος βάζουμε το κρεμμύδι και 40 γρ. χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα και απο πάνω μια στρώση απο τα κόκκαλα που έχουμε κρατήσει.

Τυλίγουμε τους ντολμάδες βάζοντας σε κάθε ένα μια κουταλιά γέμισης και τους αραδιάζουμε στην κατσαρόλα, ανάμεσα στα κόκκαλα.

Μετά την πρώτη στρώση, βάζουμε μια στρώση απο ροδέλες ντομάτας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ντολμαδάκια. Τέλος ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο, συμπληρώνουμε με νερό ίσα ίσα να τα σκεπάσει και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και κατόπιν σε μέτρια για ακόμη 25- 30 λεπτά της ώρας.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ώς εξής: χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά 1 ποτηράκι ζωμό από τα ντολμαδάκια, χτυπώντας συνέχεια το μείγμα.

Τελειώνουμε ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού.

Ρίχνουμε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανακινούμε και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνιθο.