Με την ευχή να λάβει το δικαστήριο απόφαση «δια βίου εγκλεισμού» του Άκη Τσοχατζόπουλου, ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τους πολίτες που παρακολουθούσαν τη δίκη.

Η αντίδραση κάποιων που παρακολουθούσαν την εισαγγελική αγόρευση προκάλεσε εκνευρισμό στον πρόεδρο, που άρχισε να τους καλεί να σταματήσουν, φωνάζοντας «ντροπή σας, δεν είναι θέατρο εδώ».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ξεκινώντας την αγόρευσή του, είπε ότι οι κατηγορούμενοι «διέπραξαν ύβρη, καταλύσαντες τη δημοκρατία, καταργήσαντες τον νόμο και περιφρονώντας τον άνθρωπο», ενώ

αναφερόμενος στον πρώην υπουργό, ανέφερε ότι συμπεριφέρθηκε «σαν εγκληματίας του λευκού κολάρου».

Όπως τόνισε, «ο κ. Τσοχατζόπουλος εγκατέστη στη θέση αυτή για να υπηρετήσει τον λαό και όχι για να αυξήσει την περιουσία του. Η δωροληψία πολιτικών και η ανηθικότητα βρίσκουν εμπόδιο και φρούριο την ελληνική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει να ρίξει βαρύ τον πέλεκυ σε όσους αποδειχθεί ότι έκλεψαν, πλούτισαν και ασέλγησαν στη θέση που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η δίκη αυτή δεν είναι πολιτική, «τα κακουργήματα δεν είναι πολιτικά, η δίκη δεν έχει έρεισμα πολιτικό».

– Άκης Τσοχατζόπουλος: Περιεχόμενο πολιτικών αποφάσεων είναι όλα αυτά.

– Παναγιωτόπουλος: Όλα αυτά αποτελούν ιδεολογήματα. Η δίκη είναι καθαρά ποινική. Βρίσκεστε εδώ κύριε κατηγορούμενε, γιατί έχετε διαπράξει έγκλημα ατιμωτικό σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αναφέρθηκε εκτενώς δε, στον «πολυτελή βίο» που έκανε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του και τόνισε ότι ο κατηγορούμενος «συμπεριφέρθηκε με προσβλητικό και αλαζονικό τρόπο απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και τους νόμους της πατρίδας που είχε δώσει όρκο να τηρεί».

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας, «μέσα σε ενάμιση μήνα, ο εν ενεργεία υπουργός Άμυνας αγοράζει πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου 940 εκατομμυρίων δραχμών. Και ερωτάται: πόθεν, όλος αυτός ο πακτωλός των χρημάτων;»

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, όσα ισχυρίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, «ο πρωθυπουργεύων και παρ\’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας» και ο Γιάννης Σμπώκος είναι «ιλαροτραγικά και παράταιρα». Ο εισαγγελέας ανέφερε, εν μέσω έντονων αντιδράσεων του κ. Τσοχατζόπουλου, «όλα αυτά μου φέρνουν στο νου μία άλλη ανακριτική διαδικασία, για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρομοιάζω βέβαια τις δύο υποθέσεις, αλλά το λέω για τις μη πειστικές απαντήσεις που έδωσαν οι κατηγορούμενοι και την.. απουσία μνήμης».

Ο πρώην υπουργός, χειρονομώντας έντονα, φώναξε: «Γίνεστε υβριστής. Όλα έχουν όρια. Τι δουλειά έχει εδώ μέσα η δολοφονία Λαμπράκη;» Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

enikos από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook