Επιχειρήματα για να αποδείξει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ και καταγράφουν εκτίναξη της ανεργίας τον Ιούνιο στο 27,9% – περισσότεροι από 1.400.000 Ελληνες χωρίς δουλειά – ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις δικές του εκτιμήσεις για… αύξηση της απασχόλησης επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας.

Η εμφάνιση του διογκωμένου αυτού ποσοστού, λέει το υπουργείο, οφείλεται στη μέθοδο που ακολουθείται. Επικαλούμενο τον μη εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη – τον οποίο η στατιστική δεν θεωρεί «ασφαλές» μέγεθος – το υπ. Εργασίας φθάνει στο σημείο να μιλάει για μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο (κατά 1,2%) και επιβεβαίωση των στοιχείων της «Εργάνης» για αύξηση προσλήψεων στο εξάμηνο!

Το υπουργείο Εργασίας προεξοφλεί ότι «μόλις διαπιστωθεί, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία που αξιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, η διατηρησιμότητα της θετικής αυτής τάσης στην αγορά εργασίας θα ενσωματώσει στην προσαρμογή της εποχικότητας τα νέα δεδομένα. Δηλαδή, κατά τους επόμενους μήνες τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναμένεται να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα».

Στην ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, η επόμενη ακριβώς παράγραφος από αυτή που αναπαράγει το υπουργείο για να αποδείξει την ορθότητα των εκτιμήσεων του αναφέρει ότι «ανάλογη πτώση του ποσοστού ανεργίας έχει εμφανιστεί, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα αποτελέσματα, και κατά τον Μάιο του 2009 και τον Ιούνιο 2011, χωρίς όμως αυτή η τάση να εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες».

Σημειώνεται ότι, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «η εποχική προσαρμογή είναι μια στατιστική τεχνική που \”απομακρύνει\” την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ορατή την πραγματική τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους».

Χρησιμοποιείται δε, «γιατί τα χαρακτηριστικά που μελετά η Ερευνα Εργατικού Δυναμικού – αριθμός απασχολούμενων, ανέργων, κλπ.– εμφανίζουν έντονες εποχικές διακυμάνσεις: για παράδειγμα, στην Ελλάδα η απασχόληση αυξάνεται το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού (αν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες)».

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ όντως αναφέρονται τα στοιχεία για τον μη εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη, τον οποίο επικαλείται το υπουργείο Εργασίας για να υποστηρίξει τις δικές του εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2%)».

Η μείωση αυτή, εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, «δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί έναν ικανό αριθμό \”παρατηρήσεων\” (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Για παράδειγμα, ανάλογη πτώση του ποσοστού ανεργίας έχει εμφανιστεί, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα αποτελέσματα, και κατά το Μάιο του 2009 και τον Ιούνιο 2011, χωρίς όμως αυτή η τάση να εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες.

Αν όμως η παρατηρούμενη αλλαγή (σσ. η μείωση της ανεργίας) στα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία συνεχιστεί, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η μείωση αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τα εποχικά προσαρμοσμένα, επισημαίνει ακόμη η Στατιστική Υπηρεσία.

Η τοποθέτηση του υπουργείου

Τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούνιο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις στην αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η αναφορά από την ΕΛΣΤΑΤ ότι «τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες)», συνιστά αποδοχή των αποτελεσμάτων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με τα οποία κατά τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, με αποτέλεσμα την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος οι προσλήψεις να είναι κατά 102.580 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.

Επισημαίνουν ακόμη την αναφορά στο Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ ότι «η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό «παρατηρήσεων» (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Συνεπώς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, «η ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και με βάση τις τάσεις των προηγηθέντων ετών προέβη σε μια αυξητική εποχική διόρθωση, ανεβάζοντας το δείκτη ανεργίας στο 27,9%.»

» Προκύπτει, ωστόσο, ότι μόλις διαπιστωθεί, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία που αξιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, η διατηρησιμότητα της θετικής αυτής τάσης στην αγορά εργασίας θα ενσωματώσει στην προσαρμογή της εποχικότητας τα νέα δεδομένα.

» Δηλαδή, κατά τους επόμενους μήνες τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναμένεται να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα».

ΓΣΕΕ: η ανεργία είναι πάνω από 30%

Την κυβερνητικη «τακτική της αισιοδοξίας» καταγγέλει η ΓΣΕΕ.

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό της ανεργίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), υποστηρίζει ότι αν και «η στατιστική ανεργία τον Ιούνιο να καταγράφεται στο 27,9%, η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη και ξεπερνά το 30%».

Η ΓΣΕΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «τακτική της αισιοδοξίας» και υποστηρίζει ότι όσο συνεχίζεται «η ίδια αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική, η ανεργία θα αυξάνεται δραματικά και τον επόμενο χρόνο θα αγγίξει το ποσοστό του 31,5%».

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook