Οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ από τα συνολικά 10 προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα τα πέντε είναι γεωργικά, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, στη διάρκεια ημερίδας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για να επισημάνει ότι η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία στην ελληνική γεωργία αποτελεί «μοναδική διέξοδο που έχει η χώρα για να αυξήσει την πρωτογενή παραγωγή και να βγει από την κρίση».

Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διατεθειμένο να προσφέρει έκταση και κάθε είδους υποστήριξη, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη Ζώνη Καινοτομίας.

«Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που μπορούν σε συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης – σύγχρονης Ζώνης Καινοτομίας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους παραπάνω τομείς της γεωργίας και υπενθύμισε ότι θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 100 πρώτων επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών, που, όπως είπε, θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.

«Η γεωργία ανέκαθεν απετέλεσε ένα πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο τόπος μας για να ορθοποδήσει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα», τόνισε.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ