Πάνω από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν με άρματα μάχης στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, ενώ έκλεισαν όλα τα μεθοριακά περάσματα με την Ιορδανία.

«Τους είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι διάτρητο από σφαίρες» δήλωσε τηλεφωνικώς αυτόπτης μάρτυρας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από τους μιναρέδες των τεμενών απευθύνονται εκκλήσεις για βοήθεια. Οι δυνάμεις της τάξης μπήκαν στα σπίτια. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και πυροβολούν όποιους βγαίνουν από τα σπίτια τους. Πυροβόλησαν ακόμη και τις δεξαμενές νερού στις στέγες για να στερήσουν το νερό από τους ανθρώπους
» προσέθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ μελών των υπηρεσιών ασφαλείας του στρατού.

«Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση σε στέγες και τα άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης» δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

«Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση» τονίζει ο ακτιβιστής Αμπντάλα Αλ-Χαρίρι και προσθέτει ότι η ηλεκτροδότηση και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες.

Εν τω μεταξύ, η Σύρια έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία, μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης του στρατού στην Ντεράα, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Τάχερ Αντουάν.

«Η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία. Η συριακή απόφαση συνδέεται με την εσωτερική κατάσταση στη Συρία» προσέθεσε ο Αντουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σύντομα στο φυσιολογικό» πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις, δήλωσαν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο» τόνισαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Τουλάχιστον 13 πολίτες σκοτώθηκαν σε εφόδους των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην παράκτια πόλη Τζάμπλα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων

Σύμφωνα με τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται προς τα εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook