«Εντός του πλαισίου» του προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται η Ελλάδα και «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι μέσα στο πλαίσιο του δύσκολου προγράμματος προσαρμογής τους και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι δύσκολες, αλλά δεν προχωρούν τόσο άσχημα, όσο είχε κανείς υποθέσει» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR) και τόνισε ότι μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση του οργανισμού Oxfam ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στη φτώχεια 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους στα επόμενα δώδεκα χρόνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για λιτότητα, αλλά για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα κατά 13%, αλλά και σε αύξηση των Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα σε σχέση με το 2012, όταν «η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ ακριβή».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία δε θέλει να καθυστερήσει την τραπεζική ενοποίηση στην υρωζώνη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία καθώς Γερμανία και Κομισιόν δεν έχουν έλθει ακόμη σε συμφωνία για τη φύση της εποπτείας των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν κεντρικό επόπτη για τις τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Γερμανία ζητά ένα δίκτυο εθνικών αρχών.

«Μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι τόσο πειστικά που… θα πετύχουμε μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το (γερμανικό) Σύνταγμα».

Ο Σόιμπλε τόνισε πως οι τρέχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίνουν νομική βάση σε ένα ευρωπαϊκό όργανο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και για αυτό ένα δίκτυο εθνικών εποπτικών αρχών θα πρέπει να είναι επικεφαλής για την λύση των τραπεζών της Ευρωζώνης που έχουν καταρρεύσει, όσο οι συνθήκες δεν τροποποιούνται.

Εκτιμά πως δεν έχει κλείσει το θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι παραμένει ακόμη ανοικτό, και ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση, παρά την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι είναι παράνομος.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως «πάντα λέγαμε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την μορφή μιας ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ 11 κρατών μελών της ΕΕ από τα 28, δεν είναι κάτι που θα γίνει εύκολα» και κατέληξε πως «ακόμη κι αν η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει δίκιο, δεν πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook