Την κοινή θνητή Κέιτ Μίντλετον παντρεύεται την Παρασκευή ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, και ενώ οι μισοί πολίτες της χώρας δηλώνουν αδιάφοροι -χωρίς πάντως να τους πειράζει η επιπλέον αργία- το… βασιλικό ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ δουλεύει υπερωρίες. Μονάρχες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί αλλά και αρκετοί σταρ βρίσκονται στη λίστα των καλεσμένων στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ενώ το Λονδίνο περιμένει εκατοντάδες επισκέπτες για τη «μεγάλη ημέρα».

Το γκάλοπ του ψύχραιμου Guardian που δημοσιεύεται τη Δευτέρα είναι διαφωτιστικό: Το 46% των Βρετανών δηλώνει απλώς αδιάφορο για το γάμο του γαλαζοαίματου Γουίλιαμ. Το 37% ενδιαφέρεται μεν, αλλά λιγότερο το 18% που εμφανίζεται να παρακολουθεί με «ισχυρό ενδιαφέρον» τις σχετικές εξελίξεις.

Κοιτάζοντας όμως κανείς τα πρωτοσέλιδα των υπόλοιπων βρετανικών εφημερίδων, θα σχημάτιζε εντελώς διαφορετική εντύπωση για το τι συμβαίνει βόρεια της Μάγχης. Οι «κίτρινες» μεν, αλλά ευρείας κυκλοφορίας Sun και Daily Mail έχουν σταθερά σε πρώτες θέσεις τις προετοιμασίες και παρέχουν… πληρέστατη κάλυψη για οτιδήποτε σχετικό με το γάμο, ρίχνοντας αρκετά χαμηλότερα δευτερεύουσες εξελίξεις όπως τις βρετανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ενδεικτικό είναι πως από όλο αυτό το βασιλικό ντελίριο δεν έχει μείνει ασυγκίνητο ούτε και το -αμερικανικό- Associated Press. Το πρακτορείο ειδήσεων, εκτός των εκατοντάδων φωτογραφιών που υπόσχεται, θα καλύψει το γεγονός και με ζωντανή μετάδοση βίντεο, τέσσερα ραδιοφωνικά «πακέτα» και συνεχής ανανεώσεις μέσω Twitter και Facebook, όπως κάνει για μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

O ζήλος όμως είναι μάλλον δικαιολογημένος: Ακόμη και οι ερωτηθέντες στο γκάλοπ του Guardian δηλώνουν ότι, αδιάφοροι και μη, θα καταλήξουν την Παρασκευή να χαζεύουν το γάμο στην τηλεόραση. Εν κατακλείδι, το 75% πιστεύει πως ο γάμος θα δώσει μία «ανάσα αισιοδοξίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη λίστα των καλεσμένων στο γάμο, 1.900 στο σύνολό τους, βρίσκονται εκτός από τα μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, και σεΐχηδες, εμίρηδες, εξήντα αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί (ανάμεσά τους και η Αυστραλή πρωθυπουργός) και ο σερ Τζον Μέιτζορ, ως «ειδικός κηδεμόνας» του Γουίλιαμ και του Χάρι μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

Καλεσμένη ήταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας όμως η αδύναμη υγεία δεν θα της επιστρέψει να παραστεί. Ο δε διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν, πρίγκιπας Σαλμάν, ενημέρωσε την Κυριακή πως θα αναγκαστεί να αρνηθεί την πρόσκληση, λέγοντας πως «δεν θα ήθελε η κατάσταση στο βασίλειό του [δηλαδή, η άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων] να αμαυρώσει το χαρμόσυνο γεγονός».

Στους καλεσμένους συγκαταλέγεται και ένας από τους τελευταίους απόλυτους μονάρχες του πλανήτη, ο Μσουάτι ο Γ\’ της Σουαζιλάνδης (αδιευκρίνιστο ποια ή ποιες από τις συζύγους του θα τον συνοδεύουν). Τη λίστα συμπληρώνουν και διασημότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (μετά της συζύγου), ο Έλτον Τζον, ο Γκάι Ρίτσι και ο ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον (γνωστός για το ρόλο του Μίστερ Μπιν), μαζί με «άσημους» από την πλευρά της νύφης.

Την τελετή, με αυστηρότατο αυτοκρατορικό πρωτόκολλο, θα ακολουθήσει υποδοχή από τη βασίλισσα Ελισάβετ (για 600 καλεσμένους), πριν την ιδιωτική υποδοχή 300 καλεσμένων από τους νεόνυμφους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook