Συνάντηση εργασίας με θέμα μελέτες και δράσεις προστασίας για την Αμπελιτσιά (ή ‘ανέγνωρο’ όπως λέγεται στην Ανατολική Κρήτη), του απειλούμενου δένδρου που φύεται μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο, οργανώνεται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, από τις 10π.μ. έως τις 6 μ.μ., στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του ΜΑΙΧ.

H Αμπελιτσιά (επιστημονικό όνομα Zelkova abelicea) αποτελεί ένα από τα έξι συνολικά είδη του γένους Zelkova που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, και θεωρούνται όλα ‘υπολειμματικά είδη’ καθώς η ύπαρξή τους χρονολογείται από την περίοδο του Τριτογενούς.

Η συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Fribourg Ελβετίας σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό των Βοτανικών Κήπων (Botanic Gardens Conservation International -BGCI) και με τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.

Το Τμήμα Βιολογίας και Βοτανικού Κήπου του Παν/μιου Fribourg συμμετείχε πρόσφατα σε διεθνές πρόγραμμα για όλα τα απειλούμενα είδη του γένους Zelkova στον κόσμο (συγγενή είδη αμπελιτσιάς), σε συνεργασία με το BGCI και άλλους φορείς (για περισσότερες πληροφορίες: www.bgci.org/ourwork/zelkova/).

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν αποτελέσματα μελετών και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για την Αμπελιτσιά από επιστήμονες της Δ/νσης Δασών Χανίων, του ΜΑΙΧ και του Παν/μίου Αθηνών, καθώς και για άλλα είδη Zelkova από επιστήμονες του Παν/μίου Fribourg, του BGCI και του Ινστιτούτου Γενετικής Φυτών του Παλέρμο Σικελίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των διαφόρων φορέων για απαραίτητες δράσεις διατήρησης αυτού του σπάνιου είδους στην Κρήτη. Καλεσμένοι είναι εκπρόσωποι Δασικών Υπηρεσιών από όλη την Κρήτη (όλες οι τοπικές Δ/νσεις και υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς & Λευκών Ορέων, επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα.