Θα μπορεί να μελετήσει σε ξεχωριστό κελί -Θα διαβάσει για τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη, τον σεβασμό στον πλησίον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία μειονοτήτων και τις αρχές της ελευθερίας

Μπορεί πριν λίγο καιρό να είχε προκληθεί σάλος με το αίτημα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Οσλο που κατέθεσε ο μακελάρης της Νορβηγίας, Αντερς Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, ωστόσο ο 34χρονος τα κατάφερε και θα γίνει φοιτητής.

Βέβαια θα περιοριστεί στη μελέτη ενοτήτων των Πολιτικών Επιστημών, χωρίς να έχει το δικαίωμα να έρχεται σε άμεση επαφή με το προσωπικό του Πανεπιστήμιου του Οσλο, ούτε θα γίνει δεκτός στην πανεπιστημιούπολη. Αντιθέτως, θα μπορεί να δανείζεται βιβλία, τα οποία θα μελετά σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στον βρετανικό Guardian, το Πανεπιστήμιο υποστήριξε πως ο καθένας έχει δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση και ο Μπρέιβικ δε μπορεί να εξαιρεθεί.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, μάλιστα, Ολε Πίτερ Οτερσεν, δήλωσε πως ο 34χρονος δολοφόνος θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει για τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη, τον σεβασμό στον πλησίον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία μειονοτήτων και τις αρχές της ελευθερίας.

Τόνισε ότι δε θα γίνει δεκτός στον χώρο του Πανεπιστημίου, συμπληρώνοντας πως στο κελί του θα έχει την ευκαιρία να συλλογιστεί το έγκλημα που διέπραξε.

Την ίδια ώρα, ο Οτερσεν επισήμανε πως το γεγονός ότι το αίτημα του Μπρέιβικ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 21 ετών, έγινε δεκτό αποδεικνύει ότι «οι δικές μας αξίες είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από τις δικές του».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook