Υλικά

• 1 αρνίσιο μπούτι ολόκληρο ,περίπου 2 κιλών
• 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, σπασμένο και ακαθάριστο
• 3 χούφτες φρέσκα βότανα ( δυόσμος, μαίντανός, ρίγανη, θυμάρι)
• 6 λεπτές φέτες χοιρινή πανσέτα
• 3 φιλέτα αντζούγιας
• 1 χούφτα κουκουνάρι
• 100 γρ. ψίχα απο μπαγιάτικο ψωμί
• 1 χούφτα πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσια)
• 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
• Χοντρό αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογο)
• 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο
• 2 φύλλα φρέσκιας δάφνης
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 750 ml. κόκκινο ξηρό κρασί

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι την πανσέτα και τις αντζούγιες και τα πολτοποιούμε. Τα αδειάζουμε σ’ένα μπώλ και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, τις ελιές και τα κουκουνάρια.

Πιέζουμε με τα χέρια μας και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Άν είναι πολύ στεγνό το μίγμα προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

Ξεκοκκαλίζουμε το μπούτι, το ανοίγουμε και βάζουμε μέσα τη γέμιση. Ράβουμε προσεκτικά την τομή, αλείφουμε την επιφάνεια του περιμετρικά με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε ‘’ γεναιόδωρα’’.

Σε μεγάλο στρογγυλό ταψί, αραδιάζουμε τις πατάτες, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, βάζουμε ελαιόλαδο, τη σκορδοκεφαλή και στη μέση το μπούτι.

Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το κλαδάκι του δενδρολίβανου και συμπληρώνουμε με νερό περίπου 200 ml.

Ραντίζουμε το μπούτι με το μισό κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ½ ώρα περίπου, βρέχοντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα με το υπόλοιπο κρασί.

Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 15 λεπτά και μετά σερβίρουμε.