Κάτι περισσότερο από ένα τραπεζικό κατάστημα την ημέρα αναστέλλει οριστικά δραστηριότητες στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών. Στόχος των διοικήσεων είναι να μειώσουν το δίκτυο καταστημάτων που διατηρούν στην Ελλάδα κατά 800 με 1.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2017.

«Αυτή την περίοδο», υπογραμμίζουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, «διακόπτουν τη λειτουργία ακόμα και 2 καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα πραγματοποιηθεί τη διετία 2013-2014, ενώ θα ακολουθήσουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στη συνέχεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου».

Στο τέλος του 2012 το δίκτυο των τραπεζών στην επικράτεια αριθμούσε τα 3.350 σημεία και μετά το τέλος της αναδιάρθρωσης θα αριθμεί 2.350 με 2.500 σημεία που αντιστοιχεί σε μείωση 25% με 30%.

Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν «σβήσει» από τον χάρτη 11 τράπεζες. Η Εμπορική Τράπεζα έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Ετσι, σήμερα στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας είναι σύνηθες σε έναν δρόμο να βρίσκονται δυο τρία ή και περισσότερα καταστήματα της ίδιας τράπεζας.

Πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία εκ των οποίων τα 480 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί τα 500 σημεία.

Πέραν της αναπόδραστης αναδιάρθρωσης εξαιτίας των πολλαπλών συγχωνεύσεων η μείωση των καταστημάτων των τραπεζών είναι αναγκαία προσαρμογή στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, οι τραπεζικές εργασίες είναι απόλυτα συνυφασμένες με την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και η ύφεση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε πτώση τη ζήτηση για τραπεζικές εργασίες. Σημειώνεται ότι την τελευταία 5ετία η μείωση του ΑΕΠ αγγίζει το 25% και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσαρμόσει τα μεγέθη του στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Ανάλογη μείωση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, θα πραγματοποιηθεί και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- απασχολούν σήμερα περίπου 43.000 εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων -ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του ομίλου Πειραιώς όπου συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι- ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες. Μέσω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης η Εθνική επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, ενώ περίπου 800 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω αντίστοιχου προγράμματος από την Eurobank.

kathimerini.gr/Γιάννης Παπαδογιάννης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook