Με ορεινή πληθωρική φύση και σμαραγδένιες ακτές, η Θάσος κυριαρχεί εδώ και χρόνια στις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νησί που αξίζει να του αφιερώσεις τις καλοκαιρινές διακοπές σου, να κολυμπήσεις στα διάφανα νερά του, να περιπλανηθείς στους ορεινούς δρόμους του, να γνωρίσεις τα χωριά και τους ανθρώπους του.

Με το φεριμπότ από την Κεραμωτή της Καβάλας το θαλασσινό ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 60 λεπτά. Και όμως φτάνοντας σε αυτό το ένα και μοναδικό νησί της Ανατ. Μακεδονίας, είναι σαν να πάτησες πόδι σ' έναν άλλο κόσμο.

Στον μικρόκοσμο της Θάσου θα τα βρείτε και θα τα δείτε όλα.

Το παλιό λιμάνι, ο... Λιμένας, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Θάσου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το παλιό λιμάνι, ο... Λιμένας, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Θάσου

Υπέροχα δάση που θυμίζουν Μακεδονία, κρυστάλλινες ακρογιαλιές στο Αιγαίου, παραδοσιακά λιθόκτιστα χωριά που θυμίζουν Πήλιο ή Ζαγοροχώρια, βράχια, γκρεμοί και απόκρημνα βουνά που παραπέμπουν στην μακρινή οροσειρά της Πίνδου.

Ακόμη και οι αρχαίοι Ελληνες με την αστείρευτη φαντασία και ευρηματικότητα δυσκολεύτηκαν να δώσουν όνομα σε τούτο το ιδιαίτερο νησί. Κατά καιρούς το είπαν «Αερία» για τους δροσερούς ανέμους του, «Αιθρία» για τον καταγάλανο ουρανό του, «Ακτή της Δήμητρας» για την εύφορη γη, αλλά και «Χρυσή» για το πλούσιο σε χρυσάφι υπέδαφός του. Μάλιστα πιθανολογείται πως το σημερινό όνομα προήλθε από παράφραση της λέξης «Δάσος», αφού από τα πανάρχαια χρόνια η Θάσος χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη δασοκάλυψη. Συχνά δε η ξυλεία από τούτα τα πυκνόφυτα δάση χρησίμευε για την κατασκευή πλοίων.

Ο Λιμένας, η πρωτεύουσα του νησιού και το κεντρικό λιμάνι, έχει γίνει πλέον ένα πολυσύχναστο θέρετρο και ο πολεοδομικός ιστός του επεκτάθηκε βιαστικά και άκομψα. Ομως οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις θα εξανεμιστούν όταν βρεθείτε να οδηγείτε στις παραλιακές διαδρομές που διασχίζουν τα όμορφα πευκοδάση και οδηγούν σε γνωστά και άγνωστα ακρογιάλια. Συνολικά για να φέρετε βόλτα τη Θάσο θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 100 χλμ. Εκατό πανέμορφα χιλιόμετρα όπου το δάσος, η θάλασσα, τα γραφικά πέτρινα χωριουδάκια, οι ξανθές αμμουδιές, τα άγρια βράχια, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το νέο λιμάνι της Θάσου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το νέο λιμάνι της Θάσου

Βέβαια υπάρχουν και άφθονοι χωμάτινοι δρόμοι που ξεστρατίζουν από τον κύριο οδικό άξονα και καταλήγουν σε απόκρυφες παραλίες όπου ακόμη και τον Αύγουστο θα είστε εσείς και? οι γλάροι!

Αν αγαπάτε την πεζοπορία ή τις δασικές διαδρομές θα διαπιστώσετε από κοντά πως ένα ολόκληρο σύστημα χωματόδρομων, αλλά και σημαδεμένων μονοπατιών διατρέχει τον ορεινό κορμό του νησιού και συνδέει μεταξύ τους τα μεσόγεια χωριά.

Στο Εβραιόκαστρο πλάι στον ναΐσκο των Αγίων Αποστόλων διακρίνονται κίονες παλαιοχριστιανικού ναού. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στο Εβραιόκαστρο πλάι στον ναΐσκο των Αγίων Αποστόλων διακρίνονται κίονες παλαιοχριστιανικού ναού

Πριν όμως ξαμοληθείτε σε ακρογιάλια και πευκόφυτα κορφοβούνια αξίζει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην πρωτεύουσα του νησιού για να ανακαλύψετε τους άπειρους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβονται πίσω από τα σύγχρονα τσιμεντένια κτήρια.

Αν και έχουν εντοπισθεί ανθρώπινα ίχνη από την νεολιθική εποχή, ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού έχουν καταγραφεί ιστορικά οι Θράκες και αργότερα οι Πάριοι. Στη περιοχή όπου αναπτύσσεται η σήμερα ο Λιμένας, απλωνόταν η ευημερούσα πόλη της αρχαίας Θάσου που διέθετε δυο λιμάνια, το οχυρωμένο πολεμικό και το αποκλειστικά εμπορικό λιμάνι.

Η οργανωμένη παραλία Πευκάρι. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η οργανωμένη παραλία Πευκάρι

Ο έλεγχος των θαλασσίων δρόμων, αλλά και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους σε χρυσό, άργυρο, σίδηρο και φυσικά μάρμαρο, έφεραν στην πόλη πλούτο και ευημερία.

Οι ανασκαφές έχουν εδώ αποκαλύψει ερείπια της αρχαίας αγοράς (4ος αιώνας). Σε κάθε σας βήμα θα συναντήσετε υπολείμματα ναών και ιερών αφιερωμένων στον Δία, στην Αρτεμη, στην Αθηνά, στον Διόνυσο και τον Ποσειδώνα, τα σπουδαιότερα ευρήματα από τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο (25930-22180).

Το μικρό λιμάνι στη Σκάλα Ποταμιάς. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το μικρό λιμάνι στη Σκάλα Ποταμιάς

Με τα πόδια (400 μέτρα) θα προσεγγίσετε το αρχαίο θέατρο (5ος αιώνας) όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις (πληροφορίες: www.thassos.gr ) ενώ στη συνέχεια το μονοπάτι οδηγεί στην αρχαία Ακρόπολη.

Ευχάριστη και χωρίς κουραστικές ανηφοριές είναι και η παραλιακή διαδρομή (500 μέτρα) από το Παλιό Λιμάνι που περνά από το καρνάγιο και καταλήγει στο ακρωτήρι του Εβραιόκαστρου όπου πλάι στο ναΐσκο των Αγίων Αποστόλων διακρίνονται κίονες παλαιοχριστιανικού ναού.

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται χτισμένο στη ράχη του δασωμένου λόφου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται χτισμένο στη ράχη του δασωμένου λόφου

Οποιον περίπατο και αν επιλέξετε φροντίστε τη γλυκιά ώρα του δειλινού να βρίσκεστε στο Παλιό Λιμάνι πλάι στα καλοτάξιδα τρεχαντήρια που αράζουν στα ασφαλή νερά και στα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά που έχουν διασωθεί από τη μανία τις κατεδάφισης η οποία έπληξε όλη την Ελλάδα τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Δημοφιλή θέρετρα

Βγαίνοντας από τον Λιμένα με κατεύθυνση νότια, ένας δρόμος στα αριστερά οδηγεί στην εκπληκτική παραλία Μακρύαμμος, με τη λαμπερή λευκή αμμουδιά, τα πεύκα που φτάνουν ως το κύμα και τα οργανωμένα μπανγκαλόους απλωμένα κατά μήκος της ακτής. Από εδώ ακολουθώντας τον χωματόδρομο θα ανακαλύψετε το απόμερο, αλλά δημοφιλές ακρογιάλι του Αϊ-Γιάννη με τα ρηχά ζεστά τιρκουάζ νερά.

Το χωριό Παναγιά, ένας ορεινός οικισμός με μεγάλα λιθόκτιστα σπίτια και στέγες από σχιστολιθικές πλάκες. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το χωριό Παναγιά, ένας ορεινός οικισμός με μεγάλα λιθόκτιστα σπίτια και στέγες από σχιστολιθικές πλάκες

Πνιγμένοι στο πράσινο και περιτριγυρισμένοι από κελαρυστά ρυάκια είναι οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί της Παναγίας και της Ποταμιάς με τα λιθόκτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο. Εδώ θα βρείτε αρκετά καφέ και εστιατόρια στα πιο όμορφα και δροσερά σημεία των οικισμών. Ακόμη θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα που φτιάχνουν με ντόπια υλικά οι γυναίκες των χωριών (γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ζαχαρωτά κ.λπ.)

Παραθαλάσσιο επίνειο της Παναγίας είναι η Χρυσή Αμμος και της Ποταμιάς η Σκάλα Ποταμιάς. Ουσιαστικά όμως, πρόκειται για την ίδια εκτεταμένη αμμουδερή ακτή που σκιάζεται από πλατάνια και αλλά δέντρα και αναπτύσσεται στον μυχό του καλογραμμένου όρμου της Ποταμιάς. Η πρώτη καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της υπέροχης αυτής παραλίας, ενώ το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Ποταμιάς το νότιο.

Η παραλία του Αρχάγγελου. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η παραλία του Αρχάγγελου

Αν και η ανάπτυξη της περιοχής είναι λίγο «χύμα», χωρίς ρυμοτομία και με άφθονους δρόμους που διατρέχουν χωρίς κανένα σχεδιασμό χωράφια, οικισμούς και περιβόλια, έχει εξελιχθεί στο πλέον δημοφιλές και πολυσύχναστο καλοκαιρινό θέρετρο του νησιού κυρίως λόγω της εκπληκτικής της αμμουδιάς.

Από τη Σκάλα Ποταμιάς ο δρόμος ακολουθεί τις καμπύλες της ακτής για 8 χλμ. και φθάνει στα Κοίνυρα με τις θαυμάσιες ακρογιαλιές. Στην είσοδο του ανοιχτού κόλπου δεσπόζει η ομώνυμη κατάφυτη νησίδα που απέχει μόλις 500 μέτρα απ' την ακροθαλασσιά και συνθέτει στο σημείο αυτό, μια ιδιαίτερη τοπιογραφία.

Η πιο όμορφη ώρα στον Λιμένα είναι αυτή του δειλινού. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η πιο όμορφη ώρα στον Λιμένα είναι αυτή του δειλινού

Κάποτε όλες οι παραλίες εδώ στα Κοίνυρα ήταν ερημικές και αγαπημένα στέκια γυμνιστών. Σήμερα στις περισσότερες θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar. Ωστόσο ακόμα υπάρχουν ήσυχες αμμουδερές αγκαλιές με βαθυγάλανα νερά για να στρώσετε δωρεάν τη δική σας ξαπλώστρα. Εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε κυρίως πάνω από το δρόμο όπου αναπτύσσεται ο οικισμός.

Οκτώ χιλιόμετρα νοτιότερα των Κοινύρων θα συναντήσετε το ακρογιάλι της Αλυκής με το πυκνό πευκόδασος να το κυκλώνει από παντού, με τα πρασινογάλαζα νερά και τη σχετικά περιορισμένη, ήπια οικιστική ανάπτυξη -λόγω ύπαρξης σημαντικού αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μια από τις πλέον γνωστές και φωτογραφημένες γωνιές της Θάσου.

Το παραδοσιακό ορεινό χωριό Θεολόγος. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το παραδοσιακό ορεινό χωριό Θεολόγος

Στην άκρη της χερσονήσου διακρίνεται βυθισμένο λατομείο ενώ αν βουτήξετε με τη μάσκα θα δείτε και τις λαξευτές πέτρες. Κοντά στην παραλία υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου οικισμού, ενώ ευδιάκριτα είναι τα υπολείμματα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που υπήρχε εδώ από τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Στην πίσω πλευρά του όρμου ξεδιπλώνεται μια μικρότερη παραλία. Υπάρχουν ταβερνάκια πάνω στο κύμα αλλά και άφθονος κόσμος που καταφθάνει εδώ «διά ξηράς και θαλάσσης» καθώς η μαγευτική αυτή τοποθεσία με τους απάνεμους όρμους αποτελεί αγαπημένο αραξοβόλι σκαφών αναψυχής και θαλαμηγών ανώνυμων και επώνυμων.

Η Αλυκή απέχει από την πόλη της Θάσου 31 χλμ. και βρίσκεται στο νότιο ανατολικό άκρο του νησιού.

Δυτικές ακτές

Εφορμώντας και πάλι από τον Λιμένα με κατεύθυνση νοτιοδυτική ο δρόμος ακολουθεί με σχολαστικότητα το περίγραμμα των ακτών, περνά δίπλα από θαυμάσιες παραλίες και παράκτιους οικισμούς οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου έχουν μετατραπεί σε τουριστικά θέρετρα.

Στα κτίρια των μεταλλείων στα Λιμενάρια πραγματοποιούνται το καλοκαίρι σημαντικές εκδηλώσεις. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στα κτίρια των μεταλλείων στα Λιμενάρια πραγματοποιούνται το καλοκαίρι σημαντικές εκδηλώσεις

Πριν από το 19ο αιώνα τα περισσότερα χωριά της Θάσου ήταν ορεινά λόγω της μάστιγας της πειρατείας. Παράλληλα όμως διέθεταν και διέξοδο στη θάλασσα με μικρούς οικισμούς που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Σκάλες». Από τις αρχές του 20ού αιώνα σιγά σιγά οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις ορεινές κοινότητες και να εγκαθίστανται μόνιμα στα παράλια με αποτέλεσμα τα βουνίσια χωριά να μαραζώσουν.

Σκάλα Ραχώνη, Σκάλα Πρίνου, Σκά λα Σωτήρος, Σκάλα Καλιράχης, Σκάλα Μαριές είναι μερικά από τα παραλιακά χωριά των δυτικών ακτών που διαθέτουν ταβέρνες, ξενοδοχεία και οργανωμένα camping πάνω στο ακρογιάλι που σκιάζεται από πεύκα και λιόδεντρα.

Η Αρχαία Αγορά στον Λιμένα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η Αρχαία Αγορά στον Λιμένα

Στα 35 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, αμέσως μετά τη Σκάλα Μαριές, εμφανίζονται τα Λιμενάρια η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Θάσου με 2.500 μόνιμους κατοίκους. Ανάμεσα σε Σκάλα Μαριές και Λιμενάρια βρίσκεται η τροπικών χρωμάτων παραλία Τρυπητή. Είναι οργανωμένη, διαθέτει χρυσαφένια διάπλατη ακρογιάλια και προσεγγίζεται εύκολα από τον κεντρικό δρόμο. Στη βόρεια άκρη της μια λιλιπούτεια αμμουδιά έχει δημιουργηθεί στο κοίλωμα ενός βράχου και είναι αυτή που έδωσε το όνομα στην περιοχή.

Ομως η top παραλία της περιοχής είναι αυτή των Μεταλλίων. Βρίσκεται κάτω από τα παροπλισμένα κτίρια, διαθέτει καντίνα και ομπρέλες και προσεγγίζεται είτε από μονοπάτι που ξεκινά από τα Λιμενάρια, είτε από σύντομο χωμάτινο δρόμο.

Ο όρμος Αλυκές πνιγμένος στα πεύκα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ο όρμος Αλυκές πνιγμένος στα πεύκα

Συνεχίζοντας την παράκτια πορεία σας, στα 2 χλμ. από τα Λιμενάρια θα δείτε το Πευκάρι με τα λευκά βράχια και την οργανωμένη παραλία του. Αμέσως μετά ακολουθεί το χωριό Ποτός (4 χιλιόμετρα από τα Λιμενάρια).

Νοτιότερα από τον Ποτό θα συναντήσετε το πολύκοσμο αμμουδερό ακρογιάλι του Αγίου Αντωνίου (αποτελεί φυσική προς νότο συνέχεια της εκτεταμένης παραλίας του Ποτού). Εδώ η θάλασσα είναι ρηχή με ζεστά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ κατά μήκος της ακτής υπάρχουν καφέ και ταβέρνες. Στον δρόμο για Αστρίδα κρύβεται η μικρότερη, μα αρκετά δημοφιλής ακτή Ροσογκρεμός που διαθέτει φυσική σκιά. Σαφώς πιο ήσυχα είναι στο ακρογιάλι Νότος που θα το δείτε από το δρόμο να ξεπροβάλει ανάμεσα σε βράχια και πεύκα (θα περπατήσετε περίπου 100 μέτρα).

Αμέσως μετά ακολουθεί η εξαιρετικά δημοφιλής και οργανωμένη για θαλάσσια σπορ παραλία Ψιλή Άμμος που θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τον Ποτό.

Στη συνέχεια ο δρόμος στρέφεται ανατολικά διατρέχοντας το πιο άγριο και επιβλητικό τοπίο της Θάσου. Στα 12 χλμ. από Ποτό θα δείτε τον κόλπο του Αρχάγγελου να ποζάρει από ψηλά και θα εντοπίσετε τις δύο παραλίες του. Στην πρώτη, το απάνεμο Λιβάδι, που απέχει από τον ασφάλτινο δρόμο 700 μετρά (χωματόδρομος), λειτουργεί καντίνα με ?δυστυχώς- πολύ δυνατή μουσική. Η δεύτερη παραλία Αρσανάς έχει πιο δύσκολη πρόσβαση καθώς θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο.

Fast Info

Θεολόγος: η παλιά πρωτεύουσα Θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς οικιστικούς πυρήνες του νησιού, ενώ αναφέρεται πως εδώ εγκαταστάθηκαν μοναχοί από το Αγιον Ορος. Το χωριό καθώς ήταν ορεινό γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη την εποχή που οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα διετέλεσε και πρωτεύουσα του νησιού. Στα πανέμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια του θα ξεχωρίσετε μερικά από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια της Μακεδονίας. Ο Θεολόγος έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1979.

Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι
Από το παράλιο χωριό Πρίνος θα ανηφορίσετε μέσα από ελιές και πεύκα τον ορεινό δρόμο που οδηγεί στα Καζαβίτια, δηλαδή το Μικρό και το Μεγάλο Πρίνο, δυο πανέμορφα ορεινά χωριά φωλιασμένα στη ράχη του βουνού, σε ύψος 350 μέτρων. Η περιοχή λόγω του εξαιρετικού κλίματος φημιζόταν για τα αμπέλια της και το εκλεκτό κρασί που παρήγαγε, γνωστό ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Ψηλά στο Υψάρι: Περιμετρικά του οικισμού της Παναγιάς υπάρχει μια όμορφη διαδρομή που προσφέρει μοναδική θέα στο χωριό και στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Υψάρι. Eνα χωμάτινο παρακλάδι της στρέφεται βορειοδυτικά και ανηφορίζει μέσα από καταπράσινο ορεινό δάσος. Στη συνέχεια περνά κάτω από την κορυφή Προφ. Ηλίας και καταλήγει στο χωριό Ραχώνι.

Το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα: Το πιο εύκολα προσβάσιμο (καθώς βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο, είναι το μοναστήρι του Αρχάγγελου). Ομως αξίζει από το χωριό Μικρό Καζαβίτι να ανηφορίσετε σε φιδογυριστό, ασφάλτινο δρόμο που καταλήγει στην είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα σε ύψος 750 μέτρων, καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Θάσο. Αλλά και όσοι... «άπιστοι» προσέλθετε εδώ, θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την καταπληκτική θέα στη χερσόνησο του Αγίου Ορους.

ethnos.gr