Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ.Τσίπρας περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η χώρα ζει μία κόλαση».
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι «προλειαίνει το έδαφος για το τρίτο μνημόνιο που είναι ετοιμος να υπογράψει».
«Το περίφημο \”success story\” δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καταστροφική» την πολιτική της κυβέρνησης και «έγκλημα» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιμένει σε αυτή την πολιτική. «Με την επιλογή του αυτή ο κ.Σαμαράς αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση» είπε.
Παρουσιάζοντας το οικονομικό του πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «σταθερή πολιτική επιλογή» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως τόνισε «δεν είναι στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας».
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για μας σταθερή πολιτική επιλογή, δεν είνια δέσμευση προς τρίτους» είπε.
«Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, όχι σπέρνοντας την καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα» πρόσθεσε.
Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι το πλεόνασμα για το οποίο μιλάει «δεν είναι απλώς εικονικό, είναι πραγματικά ανύπαρκτο».
Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε κομβικό κεφαλαιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας το κεφάλαιο των τραπεζών και της ρευστότητας και προτείνει ανεκεφαλαιοποίηση «όχι για τους τραπεζίτες, αλλά για την εθνική οικονομία».
«Με ρευστότητα στην αγορά, ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα» τόνισε.
Για το δημόσιο χρέος ο κ. Τσίπρας προτείνει «διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των συσσωρευμένων χρεών στην Ευρωζώνη και \”ρήτρα ανάπτυξης\” στην αποπληρωμή του υπόλοιπου», τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αναπτυξιακή στροφή στην Ευρωζώνη.
Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την «ελεύθερη πτώση» των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τόνισε ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε ανόρθωση της οικονομίας με δημόσιες επενδύσεις και ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. «Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι στρατητική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού, του τουριστικού, του ενεργειακού τομέα, της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, της έρευνας και του κατασκευαστικού τομέα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αναταραχή που υπάρχει στον χώρο της Παιδείας , τονίζοντας ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών, δεν είναι «συντεχνιακός», αλλά αγώνας για όλο το λαό, όπως είπε.
«Με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που εφαρμόζονται από φέτος, η κυβέρνηση κλείνει σχολεία και εκβιάζει εργαζόμενους αι άνεργους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα δεκατετράωρα ανά εβδομάδα πακέτα μαθημάτων των φροντιστηρίων» πρόσθεσε.
Ολοκληρώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε παλλαϊκή συστράτευση και σε κοινή προσπάθεια και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, θέληση και γνώση».
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook