Με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων Καναδά κ.κ. Χριστόφορου, τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη των Ηρώων Εμμανουήλ Κουνάλη και Ανδρέα Νάθενα, που έπεσαν στη μάχη στα Ξύπετρα Μαλεβιζίου, το Σεπτέμβριο του ‘44.
Στο χώρο όπου είναι στημένο το μνημείο που θυμίζει σε όλους τη μάχη των Ξυπέτρων, αποτέθηκε με ευλάβεια και κατάνυξη ο απαιτούμενος φόρος τιμής, με τους παρευρισκομένους να δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν ζωντανό το μήνυμα της θυσίας τους.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι δήμαρχοι Μαλεβιζίου και Ανωγείων Κ. Μαμουλάκης και Σ. Κεφαλογιάννης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών και δημοτικοί σύμβουλοι των δυο δήμων, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας, συγγενείς των Ηρώων και πλήθος κόσμου.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: 
«Μας αξίωσε κι εφέτος ο Θεός να συγκεντρωθούμε στο ιστορικό αυτό σημείο και με ευλάβεια να τιμήσουμε τη μνήμη δυο Ανδρών που έπεσαν Ηρωικά στη μάχη των Ξυπέτρων: Του Εμμανουήλ Κουνάλη και του Ανδρέα Νάθενα. 
Δυο Ηρωικών φυσιογνωμιών, που δεν δείλιασαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν υποτάχτηκαν ποτέ στον Γερμανό κατακτητή. Αντιθέτως, τον πολέμησαν και τον κυνήγησαν με πάθος, χωρίς φόβο, πληρώνοντας στο τέλος με την ίδια τους τη ζωή, το τίμημα της δικής μας ελευθερίας. Θυσιάστηκαν για την πατρίδα, θυσιάστηκαν για τις επόμενες γενεές και τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό. 
Με αυτή τους τη θυσία, έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο πάνθεον των Ηρώων της πατρίδας μας. Κατέκτησαν μια θέση στην ιστορία, στην ψυχή και την καρδιά μας. Μας κάνουν όλους εμάς σήμερα να γεμίζουμε από υπερηφάνεια για την πράξη τους και να παίρνουμε δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες, οι οποίες ούτε στο ελάχιστο μπορούν να συγκριθούν με εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό, αποτίουμε τον φόρο τιμής που τους αξίζει. Αιωνία τους η μνήμη…»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook