H δημοσκόπηση (δείτε εδώ) έρχεται να δικαιώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να αποδεσμεύσει κομματικά της επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την βοήθεια του υπό επεξεργασία νέου εκλογικού νόμου Μιχελάκη.

Έχοντας λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις σημερινές τάσεις, προς όφελός τους. Θέλουν με κάθε τρόπο να διαγράψουν τα διλλήματα Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο και θέλουν να προβάλλουν προσωποκεντρικές λύσεις άλλοτε πραγματικά πετυχημένες και άλλοτε \”πετυχεμένες\” με το ζόρι.

Καταρχήν να προσδιορίσουμε κάποια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Η δημοσκόπηση έγινε με την βοήθεια διαδικτυακού εργαλείου Computer – Assisted Web Interviewing και μάλιστα μέσα απο τα ΜΜΕ του ομίλου ΔΟΛ. Δεν θα μπω σε συνωμοσιολογική ανάλυση που θα λέει ότι για άλλη μιά φορά το εκδοτικό κατεστημένο κάνει την διαχείρισή του αλλά θα πω τα εξής απλά:

Καταρχήν δεν συμμετείχε κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Δεν αναφέρεται πουθενά η γεωγραφική κατανομή του κάθε υποψηφίου, δηλαδή τα ποσοστά που πήρε ο καθένας είναι πανελλαδικά ή από την γεωγραφική του περιφέρεια.

Δεν αναφέρεται πουθενά εάν το ποσοστό της δημοφιλίας του καθενός προέρχεται από την αναγνωρισιμότητά του ή το τυχόν έργο που έχει υλοποιήσει.

Δεν αναφέρεται πουθενά εάν ο συγκεκριμένος υποψήφιος στηριχθεί από συγκεκριμένο κόμμα, θα έχει τα ίδια ποσοστά δημοφιλίας.

Δεν αναφέρεται τυχόν σύγκριση με αντιπολιτευτικά σχήματα

Εντέχνως, δεν προβάλλεται το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης, ότι σε τελική ανάλυση ο λαός επιθυμεί και προκρίνει αντιμνημονιακούς και κεντροαριστερούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

Συμπέρασμα: Η παραπάνω δημοσκόπηση είναι χρήσιμη στο να δείχνει μία τάση και τίποτα άλλο. Το μυστικό της είναι ότι τα πραγματικά συμπεράσματα της βγαίνουν μετά από δεύτερη ανάγνωση.

Δηλαδή :

Ο λαός θα εκφράσει την αντιμνημονιακή του δυσαρέσκεια με κάθε τρόπο

Τα αντιμνημονιακά σχήματα θα έχουν την συντριπτική πλειοψηφία.

Αυτοδιοικητικοί θα εκλεγούν αυτοί που θα εκπροσωπούν το τεχνοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης αλλά με κοινωνικά κριτήρια.

Αυτονόητο είναι άτι θα φοράνε το κουστούμι της εντιμότητας και της αξιοκρατίας.

Πολλοί υποψήφιοι θα κοιτάξουν να αποτινάξουν από πάνω τους τις κομματικές ταυτότητες. Το ερώτημα θα είναι εάν θα αποτινάξουν και την κομματική τους νοοτροπία.

Ας κοιτάξουμε τι μας έδωσε η δημοσκόπηση για την Κρήτη. Νικητής είναι ο Μανώλης Σκουλάκης. Γιατί όμως:

Γιατί υλοποίησε με επιτυχία τον Καλλικράτη στα Χανιά , παρά το μεγάλο χρέος που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γιατί είναι ο πρώτος Δήμαρχος Χανίων με πολιτικό και αναπτυξιακό όραμα για τον τόπο του.

Γιατί στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του όταν τον χρειάστηκαν.

Πέτυχε μεγάλες νίκες σε μακροχρόνιους αγώνες των Xανιωτών όπως το Παλιό Νοσοκομείο Χανίων, Αγιοι Απόστολοι, Λιμενικό Περίπτερο κ.λ.π.

Κερδίζει μέρα με την ημέρα τον πόλεμο της καθημερινότητας π.χ. στην καθαριότητα, στις προνοιακές υποδομές, στην τουριστική προβολή του τόπου μας αλλά και στον πολιτισμό.

Γιατί αξιολογήθηκε έχοντας παρούσα αντιπολίτευση και επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις υποψηφίων για τον δήμο Χανίων , όπως π.χ. Μαρκογιαννάκης, Παπαδογιάννης, Βάμβουκας, Κεμεσίδης κ.λ.π.

Για τον Σταύρο Αρναουτάκη τα πράγματα είναι ευνοϊκά στην δημοσκόπηση γιατί:

Δεν υλοποίησε καμία μεγάλη θεσμική αλλαγή γιατί απλούστατα η Περιφερειακή ενότητα δεν είχε την δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Άλλωστε ότι δουλειά αφορά τον πολίτη, πήγε σε τελική ανάλυση στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια . Άρα δεν είχε καμία φθορά που αφορά την καθημερινότητα

Δεν είχε ακόμα φθορά γιατί απλούστατα δεν εφάρμοσε ουσιαστικά τον συγκρητισμό. Εάν τον εφάρμοζε και έβαζε χέρι στο Ηράκλειο, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά γιατί απλούστατα το Ηράκλειο έχει την πλειοψηφία στους ψηφοφόρους της Κρήτης.

Σε αντίθεση με τον Σκουλάκη που έχει παρούσα αντιπολίτευση δεν συγκρίθηκε με κάποιον άλλον υποψήφιο. Φανταστείτε πιο θα ήταν το αποτέλεσμα του εάν είχε ανακοινωθεί π.χ. η υποψηφιότητα του Γιώργου Σταθάκη

Πάντως αν έχω άδικο, κοντά είναι ο Μαϊος του 2014. Εκτός βέβαια εάν δεν τους βγουν τα κουκιά σε καμία 20αριά μέρες, που θα έχει τελειώσει η επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης και δούμε μεταφορά των εκλογών το 2015.

Είδωμεν.

Βιτρούβιος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook