Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά και τους οικισμούς της Πίνδου, καθώς το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από επιδρομές που κάνουν αρκούδες ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών τους. Τα σπάνια ζώα, λόγω της έλλειψης τροφής που σημειώνεται στα οικοσυστήματα της περιοχής, εγκαταλείπουν τα φυσικά τους καταφύγια και πλέον αναζητούν τροφή σε κάδους σκουπιδιών, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες. Κάτοικοι των Γρεβενών και των Τρικάλων απειλούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού -όπως καταγγέλλουν στη Realnews- η πολιτεία αδιαφορεί.

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναγνωρίζουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πιέζοντας από την πλευρά τους τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει άμεση κύρωση νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει τη δημιουργία μεικτών διεπιστημονικών κλιμακίων άμεσης επέμβασης όταν υπάρχουν ενοχλήσεις από την απειλούμενη καφέ αρκούδα. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η «σωτήρια» διάταξη είναι έτοιμη από τον περασμένο Μάιο, αλλά έχει ξεχαστεί στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Φόβος και τρόμος

Στα χωριά των Τρικάλων τα καφενεία βρίθουν από συζητήσεις που αφορούν «συναντήσεις» χωρικών με το άγριο ζώο. Το τελευταίο διάστημα στα χωριά Στουρναραίικα, Πιαλεία, Πρόδρομος και Ξυλοπάροικο οι αρκούδες κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προξενώντας φόβο στους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν εσπευσμένα να ληφθούν μέτρα προστασίας για την περιουσία τους. Πρόσφατα, μάλιστα, δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι από την Πιαλεία ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το άγριο ζώο την ώρα που αναζητούσαν το χαμένο τους κοπάδι. «Είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Από το ποιμνιοστάσιο έλειπαν εννέα κατσίκια και αρχίσαμε να τα αναζητούμε στην περιοχή. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο Κώστας φώτισε με τον φακό του έναν όγκο που κινούνταν πίσω από έναν θάμνο. Παγώσαμε από τον φόβο μας όταν καταλάβαμε ότι πρόκειται για αρκούδα», περιγράφει ο Πάνος. Ο Κώστας κρατούσε την κυνηγετική του καραμπίνα και στόχευσε το ζώο. Ωστόσο, μετά την ψύχραιμη παρέμβαση του Πάνου, οι δύο κτηνοτρόφοι προτίμησαν να μην πυροβολήσουν και να απομακρυνθούν ήσυχα από το σημείο. Το ίδιο έκανε και η καφέ αρκούδα, η οποία κρύφτηκε μέσα στο δάσος. Την άλλη μέρα βρέθηκαν μερικά τομάρια από τα νεκρά ζώα του κοπαδιού των δύο κτηνοτρόφων, πιθανώς φαγωμένα από την αρκούδα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Στουρναραίικα, όπου τα… τετ-α-τετ με τον πολύτιμο θηρευτή της άγριας πανίδας έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. «Αντίκρισα την αρκούδα να κοιμάται μέσα στην αυλή μιας εξοχικής κατοικίας πολύ κοντά στο ποιμνιοστάσιό μου», αναφέρει η Γιαννούλα Μπατίκα, κτηνοτρόφος στο χωριό. «Στην αρχή θεώρησα ότι ήταν κάποιος άνθρωπος που αναπαύεται και έκανα ησυχία να μην τον ενοχλήσω. Το ζώο όμως με κατάλαβε και τράπηκε σε φυγή προς το βουνό. Δεν θυμάμαι ξανά αρκούδα να κατεβαίνει τόσο χαμηλά στο χωριό μας», προσθέτει η ηλικιωμένη αγρότισσα.

«Θα πυροβολήσω»

«Εάν η καφέ αρκούδα πλησιάσει τον στάβλο μου και απειληθεί το κοπάδι μου, θα πυροβολήσω εναντίον της με το κυνηγετικό μου όπλο», αναφέρει ο κτηνοτρόφος Ηλίας Αδάμος, ο οποίος διαθέτει αγελαδοτροφική μονάδα στα Στουρναραίικα, και προσθέτει: «Κανένας μας δεν θέλει να σκοτώσει το απειλούμενο ζώο, καθώς γνωρίζουμε τη συνεισφορά του στο οικοσύστημα της περιοχής. Είμαστε όμως απροστάτευτοι από την πολιτεία. Δεν γίνεται να έχουμε τόσα χρόνια το ζώο να περιφέρεται στην περιοχή μας και να μη λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τους αρμόδιους φορείς».

Στο Καστράκι Γρεβενών, πριν από λίγες μέρες, η επίσκεψη μιας θηλυκής αρκούδας κόντεψε να ακυρώσει τους αγώνες δρόμου που είχαν διοργανώσει οι Δρομείς Υγείας Γρεβενών στο περιαστικό άλσος της περιοχής. Μάλιστα, πρόσφατα το άγριο ζώο δεν δίστασε να πλησιάσει ακόμα και τον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης, όπου αναζήτησε τροφή σε έναν κάδο σκουπιδιών. Θορυβημένοι οι διοργανωτές, αφού έλαβαν τις σαφείς διαβεβαιώσεις της οργάνωσης για την προστασίας της άγριας ζωής «Καλλιστώ» ότι δεν απειλούνται από την αρκούδα, κήρυξαν τελικά την έναρξη του αγώνα. «Οι δρομείς ήταν αδικαιολόγητα ανήσυχοι από την εμφάνιση του σπάνιου ζώου», τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ» και βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης, ο οποίος εγγυήθηκε την ασφάλεια των αγώνων, προσθέτοντας: «Τους διαβεβαιώσαμε ότι μόνο και μόνο που η αρκούδα θα αντιλαμβανόταν την παρουσία τους, θα φρόντιζε η ίδια να κρατήσει απόσταση ασφαλείας».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook