Τις πρώτες πρωινές σήμερα ολοκληρώθηκε η ανόρθωση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, έπειτα από την 19ωρη επιχείρηση που είχε αρχίσει χθες το πρωί κοντά στο νησί Τζίλιο της Ιταλίας, όπου το πλοίο παρέμενε μισοβυθισμένο από τον Ιανουάριο του 2012. 

Ήταν μία από τις πιο περίπλοκες και δαπανηρές επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς το βάρους 114.500 τόνων πλοίο επανήλθε σε όρθια θέση προκειμένου στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί. 

«Το πλοίο τοποθετήθηκε στις πλατφόρμες», ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο Franco Gabrielli, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας. 

«Ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση του από το νησί», πρόσθεσε. 

Το έργο της ανόρθωσης σε κατακόρυφη θέση και στη συνέχεια της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου βάρους 114.000 τόννων έχει ανατεθεί από την πλοιοκτήτρια Carnival την ιταλική Micoperi και την αμερικανική Titan. Το κόστος της επιχείρησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.


Το Concordia, είχε βυθιστεί τον Ιανουάριο του 2012 παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους, εκ των οποίων οι σοροί των δύο ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. 

Τώρα που βρήκε και πάλι την κατακόρυφη θέση του, το Costa Concordia θα ερευνηθεί σε αναζήτηση των σορών δύο αγνοουμένων, μίας ιταλίδας τουρίστριας και ενός ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένονται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο.


\"\"


\"\"

Δείτε βίντεο με την επιχείρηση ανόρθωσης του πλοίου και live εικόνα από το νησί Τζίλιο 
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook