Ογκωδέστατη ήταν η συμμετοχή στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ κόντρα στην κινητικότητα «κερδίζοντας» έτσι την πρώτη μάχη με την κυβέρνηση με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην απεργία συνεχίζεται στον ίδιο βαθμό και σήμερα Τρίτη.
Η ΟΛΜΕ βρίσκεται εξάλλου στην δεύτερη ημέρα της πενθήμερης απεργίας, αντιδρώντας στην κατάργηση ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια και στην υπαγωγή των καθηγητών σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο και σήμερα για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που ξεπερνούν το 90%, ποσοστά σχεδόν πρωτόγνωρα για τους εκπαιδευτικούς, ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν κλειστά.
Οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι δάσκαλοι θα απεργήσουν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.
Εν τω μεταξύ άρχισαν και οι πρώτες καταλήψεις με αρκετά σχολεία στην Αττική βρίσκονται σε κατάληψη από τους μαθητές τους.
Στην Περιφέρεια, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκτιμήθηκε ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν 78,95% και της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 76-77%.
Από το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη στοιχεία που να δίνουν ακριβή εικόνα της κατάστασης από τις περιφέρειες εκπαίδευσης, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της ΟΛΜΕ είναι να διατηρηθούν τα ποσοστά αυτά συμμετοχής στην απεργία, και να μην επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που εκτιμούν ότι στο τέλος της εβδομάδας η συμμετοχή θα έχει μειωθεί αισθητά.

Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Σε κινητοποιήσεις συμμετέχουν από σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν μέχρι και την Πέμπτη με προσωπικό ασφαλείας μετά την τριήμερη απεργία (17, 18, 19 Σεπτεμβρίου) των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και τη 48ωρη (18, 19 Σεπτεμβρίου) των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) σε αυτά.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στο τέλος της εβδομάδας οι γιατροί θα συναντηθούν με τους εκπαιδευτικούς «ώστε να συνεκτιμήσουμε την κατάσταση και να χαράξουμε την τακτική μας για κινητοποίηση διαρκείας, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τον βρόγχο του μνημονίου και μια κυβέρνηση αδίστακτη, η οποία διαλύει κάθε δημόσιο αγαθό.
Των μνημονίων τα νοσοκομεία έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό δυναμικό. Τα κενάξεπερνούν τις 6.500, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα που έχουν μείνει πλέον με έναν ή δύο γιατρούς. Αυτοί οι γιατροί, εκτός του καθημερινού έργου, πρέπει να εφημερεύουν μέχρι και έντεκα φορές τον μήνα προκειμένου να καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά».

Στο… χορό και οι δικηγόροι

Αποχή από τα δικαστήρια αποφάσισαν οι δικηγόροι για σήμερα (17 Σεπτεμβρίου) και αύριο (18 Σεπτεμβρίου), αντιδρώντας στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο κώδικα περί δικηγόρων που προωθεί η κυβέρνηση. 
Υπενθυμίζεται, ότι πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες πραγματοποιούν από χθες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΟΑΕΔ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.
Κινητοποιήσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των ανώτατων ιδρυμάτων, κατά της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.500 εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook