Την σύμβαση για την κατασκευή ενός σημαντικού κοινωνικού έργου για την τρίτη ηλικία υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για την «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΑΛΑΜΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ » των «Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού» με προϋπολογισμό 4,6 εκ. ευρώ.

Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, που εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του εντεταλμένου μέλους των «Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού» Αλέξη Καλοκαιρινού, του διευθυντή του Ισίδωρου Δετοράκη, των υπηρεσιακών στελεχών Χαράς Τριαματάκη, Άννας Ροβίθη, και του εκπροσώπου της κατασκευαστικής εταιρείας «ΝΕΟΔΜΗΤΟΝ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.».

«Ένα ακόμα σημαντικό έργο στην Κρήτη από τα 500 συνολικά που εκτελούνται το διάστημα αυτό στο νησί. Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να δείχνει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο. Με τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των «Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού» και της Περιφέρειας Κρήτης ολοκληρώσαμε την μελέτη και άμεσα ξεκινάει το έργο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για να προσθέσει: «Μέσα σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμο το έργο και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε και σε άλλα έργα κοινωνικής πρόνοιας που θα ενταχθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με στόχο την διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής».

Από την πλευρά του το εντεταλμένο μέλος των «Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού» Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι, «το γηροκομείο που λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια, έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της πρόνοιας στο νησί, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γηροκομεία στην Ελλάδα. Σήμερα το γηροκομείο έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από αυτό το έργο, δηλαδή, της ανακαίνισης και επέκτασης που θα ανεβάσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ο κ. Καλοκαιρινός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την υλοποίηση και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Στοιχεία του έργου

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αναμόρφωση της υφιστάμενης πτέρυγας των θαλάμων καθώς και η προσθήκη νέας πτέρυγας στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με την επωνυμία «Γηροκομείο Ηρακλείου», που ανήκει στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού.

Συγκεκριμένα η κατασκευή θα περιλαμβάνει:

α) Τον εκσυγχρονισμό και τη γενική ανακαίνιση όλων των χώρων της υφιστάμενης πτέρυγας (ιατρείο , λογιστήριο , γυμναστήριο ,χώρος φυσιοθεραπείας κ.λ.π.) και την δημιουργία νέων χώρων υποστήριξης (στάση εργασίας, θάλαμος προσωρινής νοσηλείας, θάλαμος μόνωσης) καθώς και των παρακάτω χώρων:

– 10 τετράκλινοι θάλαμοι 40 κλινών
– 14 δίκλινοι θάλαμοι 28 κλινών
– 4 μονόκλινοι θάλαμοι 4 κλινών
Σύνολο : 72 κλίνες
Κάθε θάλαμος περιλαμβάνει ιδιαίτερο W.C./ds.

β) Την κατασκευή νέας πτέρυγας, συνολικής επιφάνειας 1.745,39μ2, που θα αποτελείται από δύο όμοιους ορόφους. Στη νέα πτέρυγα θα κατασκευαστούν:
– 24 δίκλινοι θάλαμοι 48 κλινών
– 4 τρίκλινοι θάλαμοι 12 κλινών
– 2 δίκλινα διαμερίσματα 4 κλινών
– Σύνολο : 64 κλίνες

Κάθε θάλαμος θα περιλαμβάνει ιδιαίτερο W.C ./ds. Σε κάθε όροφο θα κατασκευαστεί ειδικό λουτρό, μικρός και μεγάλος χώρος διημέρευσης και στάση εργασίας.
Συνολικά στους χώρους της υφιστάμενης και της νέας πτέρυγας, θα υπάρχουν οι παρακάτω χώροι: γραφείο διεύθυνσης, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσα φυσιοθεραπείας, ειδικά λουτρά, WC κοινού, WC ΑμΕΑ, εστιατόριο, μαγειρείο, ραφείο/σιδηρωτήριο, λινοθήκη, πλυντήριο, στάσεις εργασίας, χώρους διημέρευσης και καθιστικού, αποθήκες, κ.α.

Οι εξωτερικοί χώροι διαμορφώνονται έτσι ώστε να εναρμονίζονται (επιστρώσεις, επενδύσεις, φυτεύσεις, κ.λ.π.) με τις αυλές του υφιστάμενου κτηρίου, να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί προς τους χρήστες του κτιρίου.

Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται ο Η/Μ εξοπλισμός της μονάδας, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και σύγχρονες αντιλήψεις για την άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook