Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο συναντήθηκε το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος και ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης».

Όπως υπογράμμισε, το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι η ύφεση φέτος ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί, ότι το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε σωστή τροχιά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ο Μπαρόζο δεν έκανε κάποιο σχόλιο, εκτιμώντας πάντως ότι μέχρι το 2021 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο γερμανός αξιωματούχος είπε ότι πλέον είναι ορατό το «φως στο βάθος του τούνελ» και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φέρει αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τη κρίση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε ότι συμφωνήθηκαν επίσης οι γενικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της Προεδρίας της και ειδικότερα για τους ελέγχους των συνόρων, τη μετανάστευση, αλλά και τον επιμερισμό του κόστους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης και με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook