Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του Χανιώτη ζωγράφου και λογοτέχνη Αλέξανδρου Δρουδάκη, ο οποίος – εκτός των άλλων – δημιούργησε και τις μοναδικές απεικονίσεις από την Μάχη της Κρήτης, οι οποίες έχουν γίνει και σύμβολα του ηρωισμού των Κρητικών αγωνιστών.
Λίγες ημέρες μετά το 2ο πανελλαδικό συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στην Βιάννο, το Flashnews.gr φιλοξενεί ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο αυτόν Κρητικό δημιουργό.
Ο Αλέξανδρος Δρουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. 

\"\"

Από μικρός διακρίθηκε για την αγάπη του στις τέχνες και τα γράμματα. Είχε όπως χαρακτηριστικά έλεγε “το σκουλήκι της ανησυχίας” που τον έτρωγε.
Ήθελε πάντα να δημιουργεί. Τελείωσε την τότε Ανωτέρα Εμπορική Σχολή με άριστα και σχολή κοπτικής ραπτικής στην Αθήνα. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρώσικα.

Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης πολέμησε στο Μάλεμε όπου και τραυματίστηκε.

Μετά την κατάληψη του νησιού αγωνίστηκε στην Αντίσταση και είχε παράνομο Τυπογραφείο μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.
Μετά την απελευθέρωση συνέχιζε να ζωγραφίζει και να γράφει. Να αποτυπώνει στο χαρτί, στο μουσαμά, στο ξύλο και στο ύφασμα, εικόνες και σκέψεις πραγματικές ή φανταστικές.
Είχε φτιάξει τουλάχιστον 150 πίνακες με διαφορετικά θέματα όλους με υλικό και στοιχεία της μεγάλης του αγάπης της Κρήτης.
Πίνακες όπως: Ο Κρητικός γάμος, η Γραμπούσα, το Ακρωτήρι (Καγιαλές), το Θέρισο, ο Έρωτας και άλλοι, αλλά και ο διάσημος της “Μάχης της Κρήτης” (Μάιος 1941).

Ένα χαρακτηριστικό συμβάν με έναν Γερμανό

\"\"   \"\"

Ένα περιστατικό που φανερώνει το ήθος του Αλέξανδρου Δρουδάκη περιγράφει ο γιός του Στέλιος Δρουδάκης στην σελίδα του στο Facebook.
« Όντεν ήμουνα μικιό κοπέλι επήγαινα στο μαγαζί του πατέρα μου για να τονε βοηθήσω λέει τα καλοκαίρια που δεν είχαμε σκολιά. Ο πατέρας μου ήτονε ράφτης έφτιαχνε ποκάμισο , σημαίες και άλλα.

Ένα πρωί λοιπό έκεια που έκοβε ένα ποκάμισο στην πόρτα του μαγαζιού στάθηκε ένας Γερμανός τουρίστας μεγάλος στην ηλικία και του λέει (ΧΑΗ ΧΙΤΛΕΡ). Το είπε αυτό γιατί είδε μια σημαία του χιτλερ που είχε παραγγείλει ένα θέατρο για μια παράσταση.
Ο πατέρας μου τον ξάνοιξε από τα μισό γυαλιά που φόριε και του κάνει νόημα να πάει μέσα. 
Ο Γερμανός μπήκε και τότε ο πατέρας μου του θέτει μια στην κεφαλή με το μπαστούνι του και του λέει στα Γερμανικά ότι ¨Στην Κρήτη δεν θα λες ποτέ αυτή τη φράση γιατί δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει νεκρούς από τη φάρα σας.¨
Του εξήγησε γιατί είχε την σημαία αυτή στο μαγαζί του και ότι πολέμησε και αυτός στην ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Ο Γερμανός τα έχασε του ζήτησε συγνώμη και του είπε ότι ήταν και αυτός τότε στην Κρήτη σαν στρατιώτης του ΧΙΤΛΕΡ και ότι δεν συμφωνούσε με αυτά που έκαναν άλλα ήταν αναγκασμένος να το κάνει.
Ο Πατέρας μου τότε του είπε α με στο καλό και να θυμάσαι αυτό που έπαθες στην Κρήτη. Πιστέψτε με δεν θα το ξεχάσει.!!!»

\"\"   \"\"

Ο λογοτέχνης-συγγραφέας Αλέξανδρος Δρουδάκης.

Εκτός από ζωγράφος, ο Αλέξανδρος Δρουδάκης ανέπτυξε το «ανήσυχο» πνεύμα του και με την δημιουργία λογοτεχνικών και συγγραφικών έργων, περιοδικών, ενώ συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Έργα του είναι : 

\"\"

1. Ο ΦΑΝΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ (χειρόγραφη έκδοση με επίκαιρα σκίτσα και στίχους Χανιά 1943)
2. ΓΡΙ – ΓΡΙ (χειρόγραφη πολυγραφημένη έκδοση με την συνεργασία Ν. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ Χανιά 1945)
3. ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ (έντυπο περιοδικό εθνικών αρχών με τη συνεργασία της Ε.Ο.Κ. Χανιά 1945)
4. ΚΡΗΤΙΚΗ ΨΥΧΗ (περιοδικό Χανιά 1947)
5. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (περιοδικό με συνεργασία ομάδας διανοούμενων Χανιά 1945)
6. ΚΡΗΤΗ (λεύκωμα σκίτσων από την κρητική ζωή και ιστορία χρωματισμένο στο χέρι – χρυσό μετάλλιο ΙΖ Δ.Ε.Θ. Χανιά 1952)
7. ΤΟ ΝΙΚΟΛΙΟ (κρητικά ευθυμογραφήματα – νάκλια) Α έκδοση Χανιά 1953 – Β έκδοση συμπληρωμένη Αθήνα 1988
8. ΝΑ Η ΚΡΗΤΗ (εικονογραφημένη παρουσίαση της παλιάς και σύγχρονης Κρήτης – Δίπλωμα τιμής Ροταριανού Ομίλου Χανίων, Έπαθλο \’Ενωσης Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού Ελλάδος – Αθήνα 1977)
9. ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (Μηνιαίο περιοδικό γραμμάτων και τέχνης με τη συνεργασία του Γ. ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ Χανιά 1975)
10. 10.000 ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ (Συλλογή έμμετρου λαογραφικού υλικού από όλη την Κρήτη – Χανιά 1982)
11. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (πραγματικά γεγονότα που μαρτυρούν την τραγική ιστορία της ΚΡΗΤΗΣ σε όλους τους αιώνες της ύπαρξης της σε συνεργασία με τον Βασίλη Χαρωνίτη – Αθήνα 1990)
Το έργο του έχουν δανειστεί πολλοί συγγραφείς και εκδότες.
Επίσης έργα του χρησιμοποιούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ελληνικό κέντρο ελέγχου όπλων για τα Ιστορικά τους αφιερώματα για την Μάχη της Κρήτης.
Ήταν ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και από τους σημαντικότερους Ιδρυτές του Συλλόγου “Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών”.
Επιτυχημένος επαγγελματίας ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Δασκαλάκη και απέκτησαν τρία παιδιά.
Έφυγε τον Ιανουάριο του 1993 αλλά θα ζει πάντα μέσα από τα έργα του και την αδιάκοπη προσφορά του στα γράμματα και στις τέχνες, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης για πάνω από μισό αιώνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook