Για αβάσταχτη και άδικη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς και για άνιση επιβάρυνση της μεσαίας και μικρής ακίνητης περιουσίας κατηγορεί η Αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που μελετά για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων από το 2014.

«Η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία», απαντά το ΥΠΟΙΚ, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος του είναι η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ενώ συνιστά οι πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να «αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή».

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογούμενους αποτελούν το βασικό γνώμονα στο σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους».

«Η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση. Ως εκ τούτου οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή» τονίζει ακόμη το υπουργείο.

ΣΥΡΙΖΑ: ευνοούνται πάλι οι έχοντες και κατέχοντες

Άλλη μία επιθετική κίνηση προς την κοινωνία βλέπει στο νέο σχέδιο για τη φορολόγηση ακινήτων ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη μια απόδειξη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου.

Προειδοποιεί δε ότι η «υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην ασφυξία τους μικροϊδιοκτήτες και τελικά στην απώλεια της ιδιοκτησίας τους».

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας, Γιάννης Μηλιός, «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα επιτίθενται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μέτωπα, πλήττουν με μεγάλη ένταση τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης εντάσσεται και ο φόρος που ετοιμάζεται για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προετοιμάζουν την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλλει ένα σύστημα φορολόγησης το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο την μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα ευνοεί σε σημαντικό βαθμό τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας.»

» Η κυβέρνηση χωρίς καμία αιδώ, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας εκτινάσσεται με τις πολιτικές που ακολουθεί, αρνείται σημαντικά δημόσια έσοδα που θα προέκυπταν από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η κυβέρνηση ευνοεί και πάλι τους έχοντες και κατέχοντες, αποδεικνύοντας πως κύριος στόχος της είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και των πλουσιότερων στρωμάτων της κοινωνίας. Η υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην ασφυξία τους μικροϊδιοκτήτες και τελικά στην απώλεια της ιδιοκτησίας τους».

«Ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τους δανειστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, χρησιμοποιώντας όποιο νόμιμο μέσο κρίνει απαραίτητο, για να μην περάσει ένα ακόμη ταξικό χαράτσι που ευνοεί τον μεγάλο πλούτο. Επίσης δεσμευόμαστε ότι αν η κυβέρνηση κατορθώσει να νομοθετήσει αυτή την αντικοινωνική φορολογία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει. Με το δικό μας φορολογικό σύστημα θα ανασάνει η πλειοψηφία που σήμερα ασφυκτιά και, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, τα φορολογικά βάρη θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα» καταλήγει ο κ. Μηλιός.

ΔΗΜΑΡ: ζητά αφορολόγητο όριο

Στην απουσία αφορολόγητου ορίου και προοδευτικότητας στον νέο τρόπο φορολόγησης εστιάζει η ΔΗΜΑΡ.

«Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο και δεν διαπνέεται από ισχυρή προοδευτικότητα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα και θα δημιουργήσει νέα χρέη προς την εφορία, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν» τονίζει ακόμη.

Ερώτηση από 17 βουλευτές της ΝΔ

Για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση, τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν τα αγροτεμάχια, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, κάνουν λόγο 17 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Αφορμή της ερώτησης, την οποία υπογράφει πρώτος ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ήταν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών δίνει προς διαβούλευση το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και τους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι βουλευτές, κάνουν λόγο για αιτιολογημένες ενστάσεις τους και καλούν τους υπουργούς να απαντήσεων «τι προτίθενται να πράξουν ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook