Την πεποίθησή του πως το 2014 η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI, ο Schaeuble επανέλαβε πως δεν γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ωστόσο δήλωσε σίγουρος πως η χώρα μπορεί να ξεκινήσει να μειώνει τα χρέη της το επόμενο έτος.

«Για να μειωθούν τα συνολικά χρέη, αυτά θα πρέπει να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί από το επόμενο έτος, όταν η χώρα βγει από την ύφεση. Η Ελλάδα τότε μπορεί να έχει τα χειρότερα πίσω της,» σημείωσε ο Schaeuble.

Αναφερόμενος στην άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων ο Schaeuble επισήμανε πως αποτελεί σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη και πως τη θεωρεί μία καλή κίνηση για την οικονομία μακροπρόθεσμα και ειδικά γι’ αυτούς που αποταμιεύουν ή είναι στη σύνταξη.

Ερωτηθείς για την άποψη του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» για το ενδεχόμενο εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, τόνισε πως είναι επικίνδυνη.

«Αυτό είναι τελείως λάθος, εντελώς αβάσιμο και εξαιρετικά επικίνδυνο για την ευημερία μας.»

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Schaueble σημείωσε πως έχει εμπιστοσύνη για τις ενέργειες της κατά τη διάρκεια της κρίσης, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του πως η ΕΚΤ λειτουργεί εντός της αποστολής της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Ο Schaeuble πρόσθεσε πως η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη κριτική εντός της Γερμανίας.

«Εάν η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να ησυχάσει τις αγορές – σε συνδυασμό με ότι άλλο κατάφερε η Ευρωζώνη να κάνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας- τότε σίγουρα όλα είναι καλά,» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook